Carolin Dahlman: Tiggeriförbud är inte rasism

Att ett samhälle behöver ordningsregler betyder inte att lagstiftarna har fördomar mot dem som bryter mot dem.
Ledare • Publicerad 3 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

”Vi är inte kommunen som inför tiggeriförbud, slöjförbud eller andra rasistiska och främlingsfientliga förslag”, skrev Leith Al-Bayati från SSU Malmö i en debattartikel på tisdagen.

Men hans anklagelse mot dem som vill skapa regler kring tiggeriet är ovärdig. Det är en betydligt mer komplex fråga än att det handlar om rasism.

För egen del var jag under många år förälskad i en finsk rom och har inte ett jota emot människor som tillhör en viss grupp.

Men jag ogillar att folk bosätter sig i trappuppgångar, gör sina behov i lekparker eller frågar folk på restauranger om att få deras mat, vilket har blivit vanligare.

”Jag tror inte att någon krögare tycker att det är jätteroligt att gästerna hamnar i den situationen”, sa en av dem till Rapport.

Det har dessutom kostat stora summor att sanera efter tillfälliga bosättningar. ”De bor i parker och på förskolegårdar och det är det som är det stora problemet i Stockholm – att det krävs sanering för att man ska kunna ha verksamheten där på dagarna”, berättade Peter Enell, kommunpolis i Stockholm. Bara i tre innerstadsparker läggs 10 miljoner extra om året på detta.

Men det vill inte de rödgröna prata om. Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) skrev i en debattartikel apropå tiggerifrågan om vikten av att ta krafttag mot rasism och stärka kunskapen om hur romer har varit utsatta genom historien.

Hon menade att det är ”hög tid att säga stopp” när vi ”slutar se en person i den människa som ber om hjälp” och kopplade det direkt till att Säpo varnat för högerextremt våld.

Herregud. Bara för att man inte vill lägga en slant i en främlings skramlande kopp är man inte på väg att klä sig i stålhättor.

Inte heller är den som säger ”nej” till tiggaren omedmänsklig, vilket Lindhagen antydde. ”Att tro att det går att bygga framgångsrika samhällen utan medmänsklighet är naivt.”

Men är det verkligen medmänskligt att uppmuntra att människor hamnar i en dag-för-dag-tillvaro? Det är knappast hållbart att livet ut försörja sig på att samla pantburkar.

SVT intervjuade Bahar från Rumänien som hade tiggt på Hötorget under sex år. ”Jag gillar inte att tigga. Jag gillar att ha ett jobb och att arbeta”. Men så länge hon får pengar kommer hon att fortsätta sitta där i kylan. Är det medmänskligt att uppmuntra det?

Tydligen tycker vissa så. Lindhagen (MP) skrev om att lindra den akuta nöden och stödja civilsamhället – det vill säga lägga skattepengar på att hjälpa EU-migranter i nuet.

Hennes lösning är annars att ”förändra i hemländerna”. Men nog har EU försökt, med bidrag och möten, men ändå kommer busslast efter busslast hit. Det funkar helt enkelt inte!

Allt fler vill se någon slags förbud mot tiggeri. Eskilstuna, Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm har begränsat eller förbjudit tiggeri på vissa platser och enligt Ekot har fler kommuner liknande planer (26/8).

När Ardalan Shekarabi lyfte frågan 2016 menade Philip Botström, ordförande SSU att det var ”populistisk politik”.

Men nu är även S-ledda kommuner positiva. ”Vi har gått ifrån en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll”, sa Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Sannolikt kommer Socialdemokraternas att plötsligt svänga som en flock fåglar och ta ställning för. Det vore nog bra, för det är inte fattigdom som förbjuds. som statsministern en gång påstod.

I stället håller frånvaro av förbud, skuldkänslor och rasistanklagelser människor fast i sådan.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.