Carolin Dahlman: Vad spelar det för roll vem folk ligger med?

Rynka på näsan om du vill, men varför inte vara tolerant och visa respekt för andras sätt att leva? Så länge det inte skadar dig eller någon annan borde det vara helt okej. Varför inte?
Ledare • Publicerad 6 augusti 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Fredrik, Hagen

I lördags greps 25 hbtq-aktivister av rysk polis under en demonstration i Sankt Petersburg. De demonstrerade visserligen utan tillstånd, men att de inte fick tillstånd för att ens ha en parad är sorgligt, och ett tecken på att alla homosexuella inte välkomnas på samma sätt som i Kristianstad där kommunfullmäktiges ordförande Anna-Kerstin Larsson stolt hissade Prideflaggan i juni.

För några år sen förbjöd Ryssland ”propaganda” som rör så kallade ”icke-traditionella relationer”. 88 procent av befolkningen uppges stödja den så kallade ”anti-gay-lagen” och i senaste World Values Survey svarade 54 procent av ryssarna att homosexualitet aldrig är berättigat.

I den ryska delrepubliken Tjetjenien uppges myndigheterna ha agerat hårt mot homosexuella på senare tid. ”Det finns vittnesmål om att män har våldtagits med taggtråd. Andra har fått se misshandel och brutits ned psykiskt”, berättade en man som flytt för Svenska Dagbladet (16/4). Det är ord från en person och det är självklart svårt att veta om detta exakt har hänt eller inte, men många organisationer och medier har vittnat om våld, till och med tortyr.

I 72 länder runtom i världen är det förbjudet att vara bög och i 45 av dessa är även lesbiska relationer förbjudna. I Kenya är homosexuella handlingar olagliga och kan straffas med 14 års fängelse. I november dömdes 14 män till tre års fängelse för ”onormala” sexuella relationer i Egypten. 11 länder bestraffas homosexualitet med döden. DÖDEN. För att man frivilligt ligger med någon som frivilligt ligger med en själv. För att vuxna människor tänder på varandra och har sex hemma i sina sängar. Det är verkligen svårt att förstå hur det kan provocera så enormt.

Även här hemma finns motstånd. I helgen var det Prideparad i Stockholm och människor flaggade och stöttade, men den sverigedemokratiska riksdagsledamoten David Lång ifrågasatte. I ett mail som skrevs 2007 frågade han partiledningen om de ”sett bögparaden i Stockholm någon gång? Jag tycker att de mest perversa yttringarna borde klassas som förargelseväckande beteende och förbjudas” (Expressen 4/8).

Mailet är 11 år gammalt, men även nu tycker Lång att det är ”alldeles för mycket naket” i paraden. Han menade inte att polisen borde ha ingripit, men ”det borde i alla fall ha gjorts klart att om man inte kan klä sig någorlunda anständigt så borde man kanske ställa in”: Verkligen? Vilka andra klädregler anser han bör gälla i Sverige?

Det är verkligen märkligt hur många som upprörs över andras klädval, även om dessa inte på något sätt påverkar dem.

Då och då hör man människor – till och med liberaler – ondgöra sig över vad andra har på sig eller inte. Usch för bar överkropp. Usch för lösögonfransar. Usch för shorts på jobbet. Usch för det som inte just JAG gillar.

Men saken är den att alla människor är olika. Vi har olika smak och olika stil, vi gillar olika mat och har olika personlighet. Vi attraheras av olika utseenden, energier eller kön. Det borde vi få göra bäst vi vill så länge vi inte skadar någon annan.

Att vi lever i ett land där det som en gång kallades ”onaturlig tukt” sedan 1944 är legaliserat och att vi idag låter varandra blomma ut bäst vi önskar enligt våra individuella drömmar och egenheter är en vinstlott större än högsta beloppet man någonsin kan skrapa fram på Triss.

Låt oss få fortsätta leva så. Varför inte?

Kanske kommer du även att gilla dessa texter:

Carolin DahlmanSkicka e-post