Carolin Dahlman: Vill du ditt barn illa?

Många unga rör sig för lite och äter skräp, vilket leder till att de blir trötta och sjuka. De härjar omkring i klassrummen och sitter uppe hela nätterna i stället för att sova, vilket påverkar hur väl de lyckas som vuxna. När ska föräldrar fatta att de sabbar för sina barn? När ska de ta ansvar?
Ledarkrönika • Publicerad 14 juni 2019 • Uppdaterad 17 juni 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Vissa skolor i Kristianstad ska införa ett avtal om föräldraansvar. Vårdnadshavaren ska skriva under ett dokument som säger att skolan förväntar sig att barnet kommer i tid, är utvilat och har ätit frukost, samt att vårdnadshavaren stöttar och uppmuntrar barnets skolarbete, visar en positiv attityd till skolan och personalen inför barnet och deltar på föräldramöten och utvecklingssamtal (13/6).

Man kan uppröras över att detta ens ska behövas, för om man har valt att sätta ett barn till världen borde man väl även kunna ta hand om det? Men tyvärr är det alltför många mammor och pappor som tycks strunta i sina barns levnadsvanor – och som därmed gör livet surt för dem. För tro inte att de små vinner på att slarva med skolan, sömnen och maten. Tvärtom.

Det är inte snällt att ge sina barn godis till frukost, lunch och middag. Det är kanske vad de bönar och ber om, men en ansvarsfull och kärleksfull vuxen fattar att det leder till hål i tänderna, magont och att barnet trillar ner i skolbänken av blodsockerfall efter en stund och missar det läraren säger. Dessutom lär barnets hamna i bråk med sina kompisar när humörsvängningarna tar över hen. Inte så bra. Inte så snällt.

Och om man snällt låter barnen sitta uppe och spela spel i stället för att sova orkar de dagen efter inte lyssna och lära, plocka fram sin skärpa och kreativitet. I en tid när hjärnan längtar efter kunskaper sitter Kalle och Emma och längtar till rasten, och sen kan de i förlängningen få svårt att försörja sig eller forma sitt drömliv. I värsta fall hamnar de snett och i kriminalitet. Inte så bra. Inte så snällt.

Tyvärr äter alldeles för många svenska barn totalt fel samtidigt som de rör sig för lite. Bara 15 procent av de 13-15-åriga pojkarna och 10 procent av flickorna kommer upp i WHO:s rekommendation om en timmes fysisk aktivitet per dag. Svenska barn och ungdomar är mest stillasittande i OECD; dessutom sover de allt mindre eftersom de stannar uppe längre på kvällen. Många går runt på snabbmat, läsk och godis, vilket kan leda till övervikt, fetma, blodfettrubbningar och diabetes.

Det leder ofta till att de fortsätter att äta fel som vuxna. Övervikt och fetma har ökat de senaste åren, främst på grund av osunda matvanor. 36 procent av svenskarna uppges vara överviktiga, och 15 procent lida av fetma. Konsekvensen stavas typ 2-diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, samt att man inte orkar leka med barnen eller gå i trappor eller att man känner sig för trött för att göra allt man tycker är roligt. Eller att man dör.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är 30-50 procent av all cancer och 80 procent av alla hjärtinfarkter och strokefall påverkbara, vilket å ena sidan betyder att vi kan ha ihjäl oss själva genom att välja fel, men å andra sidan att vi har makt att hålla oss friska genom att göra vettiga val.

Föräldrar har makten över att deras barn blir starka och friska. De har makten över om barnen klarar sin utbildning och kan förverkliga sina drömmar. De har ett val. Ge dem pizza och lösgodis, låt dem strunta i läxorna och stanna uppe, visst visst. Men fatta att det faktiskt inte är snällt. Fatta att det är grymt och elakt.

Det är bedrövligt att skolan ska behöva be föräldrar skriva på ett papper om att ta väl hand om sina egna barn men tydligen behövs det. Förhoppningsvis leder det till medvetenhet, för barnen behöver och förtjänar föräldrar som visar omsorg. Som inte snällt ger dem friheter som till slut tar död på dem.

Välkommen att debattera texten på min Facebooksida: Carolin Hanna Dahlman!

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.