De röda sviker pensionärerna

Höga skatter och oförsiktig generositet gör att pensionsåldern behöver höjas och att pensionen är låg.
Ledare • Publicerad 14 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Jessica Gow/TT

"Socialdemokraterna sviker de äldre genom höjd pensionsålder”, anser Sven Wollter som kommer till Kristianstad för ett möte med Kommunistiska partiet på torsdagen.

Men sanningen är att inte bara S är skyldiga. Allt fler svenskar kommer att behöva jobba längre eftersom pengarna helt enkelt inte räcker till – och det bär röda av olika nyanser stor skuld för.

Man har satt käppar i hjulen för företagen, med höga skatter och besvärliga regler – vilket leder till att det blivit färre skattekronor att fördela. Med Wollters gäng vid spakarna skulle skatterna bli ännu högre och vissa företag ska till och med förbjudas. Hur menar de att det ska gå ihop med generösa löften om låg pensionsålder?

Kommunistiska partiet vill ha mer till arbetslösa och sjuka samt utbyggd äldreomsorg, vilket ju låter bra. Men man vill samtidigt att vi ska jobba kortare dagar och att Sverige ska lämna EU, vars fria rörlighet underlättar för företagen och ökar statens intäkter.

Man är motståndare till klyftor, vilket i praktiken innebär att man inte vill att den som anstränger sig mer också tjänar mer. Den inställningen riskerar att stoppa människor från att studera och starta företag, vilket minskar mängden resurser i samhället.

De röda är också för en generös invandringspolitik – men det är verkligen inte gratis. Socialdemokraten Annika Strandhäll twittrade 20 januari 2017: ”Att vår befolkning växer kraftigare än de flesta i Europa är viktigt för att säkra välfärden och pensionerna! Hela Sverige”.

Men om integrationen är så dyr som den är idag måste man dra ner på annat, och med en hög arbetslöshet i gruppen utrikes födda kommer det knappast in nog med intäkter för att balansera utgifter. S skönmålande gynnar få och drabbar många.

Vad Kommunistiska partiet anser i migrationsfrågan är dock oklart; det nämns inte under ”våra viktigaste frågor” på hemsidan och man verkar främst tänka på svenska arbetare för på programmet finns förbud för ”arbetskraftsimport”.

Tyvärr kan de illrödas politik och inställning göra att fler förblir fattiga. När Wollter intervjuades i Proletären 2006 sa han att den globala kapitalismen utgör ett ohyggligt hot för mänsklighetens fortlevnad. Han menade att storbolagens härjande ”skapar hunger, sjukdomar och massdöd överallt på vår jord, framför allt i den fattiga världen”.

Han missade visst att statistiken säger något annat. Den globala fattigdomen har nämligen minskat mer de senaste 50 åren än de 500 åren dessförinnan. 90 procent av världens befolkning har i dag tillgång till rent vatten, jämfört med 50 procent år 1980. Tacket för den utvecklingen bör riktas till marknadsekonomin. Att i stället vilja misstänkliggöra den är farligt.

Att sätta upp hinder för den välgörande kapitalismen leder lätt till att fler kommer att behöva jobba ännu fler år och få än lägre pensioner. Det kan man kalla ett svek.

Mötet i Regionmuseet kommer att svämma över av fluffiga formuleringar som att Wollter vill vara ”rättvisans förkämpe” – men den som vågar skrapa på den glassiga ytan möts av rost.

Carolin DahlmanSkicka e-post