De som blundar hotar Sverige

Rädslan för att se – och därmed hantera – konsekvenserna av flyktinginvandringen riskerar att öka överdrifter och hat från de extrema. En färsk rapport om radikalnationalism, ledd av Magnus Ranstorp, visar på vikten av en sund migrationsdebatt.
Ledarkrönika • Publicerad 25 augusti 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Försvarshögskolans färska studie ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern” finns det en rörelse som vill radikalisera samhällsdebatten via exempelvis sociala medier. De tongivande önskar ”flytta gränserna för vad som är acceptabelt att uttrycka”, särskilt i invandringsfrågan.

Det farliga i detta är att personer med en skeptisk, verklighetsbaserad inställning till migration och illa fungerande integration kan lockas till extrema åsikter via alternativhögers skojiga inlägg på Twitter.

Att vilja skydda svenska skattebetalares resurser är dock något helt annat än avsky mot vissa grupper eller hudfärgsfixering, och att se att brott ofta begås av personer med utrikes bakgrund betyder självklart inte att alla som är födda utomlands är brottslingar. Alla vi som lyfter de svåra frågorna måste därmed med kraft även markera mot dem som börjar uttrycka sig hatiskt mot migranter, påstå att alla muslimer är ditten och datten eller babbla om att vita är bättre.

I rapporten skrev forskarna korrekt att: ”I ett öppet samhälle som Sverige måste det kunna föras en legitim debatt om invandring och migration, baserat på saklighet och nyanserad kunskap där fördelar och nackdelar diskuteras på ett sansat och fördomsfritt sätt”.

Problemet är att det länge har varit svårt att adressera att migration innebär svårigheter för Sverige. Den som har ifrågasatt kostnader eller kapacitet på bostads- eller arbetsmarknaden har inte sällan blivit anklagad för hjärtlöshet; än idag kan den som är för minskad migration kallas för inhuman eller till och med främlingsfientlig. Man beskylls till och med för vilka personer som gillar eller kommenterar ens seriösa texter.

Dessa sociala bestraffningar har tyvärr försvårat landets förmåga att vidta nödvändiga åtgärder, samtidigt som migrationen har blivit än mer bli omfattande och svårhanterlig.

I sin strävan efter att mota bort kritik har vänstern därmed krattat manegen för en allt råare, polariserad, avhumaniserande debatt.

De obehagliga ytterligheter som beskrivs i Försvarshögskolans rapport är inte direkt vänsterrörelserna skapelse, men med sina svulstiga ord om ”refugees welcome”, solidaritet och humanism – kombinerat med bristande kontroll av kostnader och andra effekter – har de passiviserat debatten och politiken, vilket skapat en enorm irritation som har fått vissa att börja uttrycka sig på tvärs med goda svenska värderingar som tolerans och respekt för andra.

De radikalas aggressivitet kan komma att skada Sverige om vi inte ser upp. Rakryggade människor måste därmed fortsätta påtala och lösa brister; tystnad kommer tyvärr att förvärra läget och göra extremisterna till vinnare. Samtidigt måste vi som törs lyfta migrationskritik även våga ryta mot konspirationsteorier och rasism – hålla rent högerut så att säga.

Både de som blundar för de stora problemen och de som blundar för de radikala rörelserna har ett ansvar. Ha mod att öppna dina ögon.

.

.

Läs gärna också:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.