De som hotar ska fasiken inte få vinna

”Polis polis potatisgris” har ersatts med ”jag ska skjuta dig med en Kalasjnikov”. Nu måste vi ta hoten och våldet mot personal i polis, socialtjänst, bibliotek, skolan, politiken och butiker på allvar. Låt inte hotarna få tysta oss. Låt dem inte komma undan. Ta kommandot.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2019 • Uppdaterad 15 oktober 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Peka med hela handen.
Peka med hela handen.Foto: SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT / IBL Bildbyrå, SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT / IBL BildbyrÃ¥

Hot, våld och annan otillbörlig påverkan mot poliser har ökat de senaste två åren, enligt en färsk Novusundersökning. I ingripandeverksamheten har hela 72 procent utsatts.

Dessutom vittnar nästan var tionde polis om att deras familjemedlemmar har utsatts för hot, våld eller trakasserier.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterade: ”Vi har hört under tid att det här blivit allt vanligare. Att det är sublima hot, som tagit sig uttryck att man säger att man vet vilka kläder ens barn hade på sig när man lämnade det på förskolan. Att man vet vilken bil man åker hem med, och att man till och med förföljer den” (SR 14/10).

En polis berättade hur han själv, hans sambo och deras tre veckor gamla son hotades efter att han ingripit mot en man som gått bananas på en akutmottagning, då han tydligen inte fick vård tillräckligt snabbt. Mannen skulle "skjuta dem med en Kalasjnikov".

Tänk dig hur det skulle kännas i magen att ens bebis hotades så... :(

Även i Kristianstad har hot och våld mot poliser blivit vanligare. ”Vi har haft en del situationer i Kristianstad, det är inget snack om det” , berättade Per Elmberg, ordförande för Polisförbundet i Blekinge och nordöstra Skåne. Exempelvis har det förekommit skadegörelse på polisers privata bilar och hus. ”Det har blivit mer än bara glåpord”.

Tyvärr tycks vårt öppna, transparenta Sverige öka utsattheten. 72 procent av poliserna ansåg att skyddet av deras id-uppgifter var otillräckligt. ”Polisens namn borde ersättas med tjänstenumret i polislegitimationen och i offentliga handlingar, som till exempel anmälningar och utredningar”, föreslog Nitz.

Det är svårt att inte hålla med. Varför ska de kriminella ha full koll på vilka de enskilda poliserna är, särskilt i en tid när våra privata uppgifter finns några klick bort, via google, ratsit, merinfo eller hitta. Den som vill skada har ett smörgåsbord framdukat och oskyldiga serveras på silverfat. Så kan det inte få fortsätta vara.

Hotandet syns på alldeles för många platser i svenska samhället. På tok för många drabbas, och inom område efter område blir det värre. Socialsekreterare, vårdanställda, personal på bibliotek, skolpersonal, elever, journalister, tågpersonal, bönder, politiker med flera lever i utsatthet.

Även hot och våld mot butikspersonal ökar, ofta i samband med att någon ertappats med att stjäla. ”De skriker glåpord till mig. Jag kan bli hotad av kunder då jag ertappat dem att stjäla, då kan de börja filma mig med mobilen”, berättade ett kassabiträde (4/10).

För att oskyldiga ska fortsätta leva i trygghet behöver personer som själviskt gapar och hotar mötas med tuffa tag. Deras frihet ska begränsas – inte vår.

Det är därför bra att regeringen har föreslagit att straffskalan för grovt våld eller hot mot tjänsteman ska skärpas till fängelse i lägst ett och högst sex år (från lägst sex månader till fyra år). Beslut i justitieutskottet väntas fattas 20 november.

Det är också positivt att en majoritet i riksdagen (M, C, KD, L och SD) nu vill att personer som stjäl och trakasserar andra på butiker, simhallar och bibliotek ska kunna stängas ute. Den grundlagsskyddade rörelsefrihet kan ju för tusan inte främst gälla dem som skrämmer andra. Det är ju inte vandaler som ska ha frihet medan andra hindras på grund av rädsla?

Det är viktigt att stoppa och bestraffa dem som begår brott, men också självklart göra allt för att färre ska välja kriminalitet som karriär, samt att fler blir respektfulla medborgare som inte springer omkring och hotar folk.

Det behövs därför en tuffare, mer krävande och disciplinerad svensk skola som skapar studiero och ger framtidstro. Om man tidigt drillas i vilket språkbruk och beteende som är okej och inte tar man det med sig sen.

Mer måste också krävas av föräldrar. Om barn inte får ramar eller uppfostran ökar risken markant att de hamnar snett. Kräv att fler lär sig språket och ser efter sina barn; så länge de lever på bidrag kan det användas som påtryckningsmedel.

Otyget att skylla situationen på ”utanförskap” måste få ett slut. Ingen har rätt att hota en människa bara för att hen har dålig ekonomi eller inte får jobb. När vi ursäktar ett oacceptabelt beteende med segregation eller att det saknas fritidsgårdar skickar vi signaler som förvärrar läget – som utsätter än mer oskyldiga för själviska drumlars skrän och skräck.

Ta kommandot nu. Det är skurkarna som ska vara rädda – inte vi.

.

.

.

Du kanske även gillar dessa ledare

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.