Den som ser sig som ett offer blir lätt ett offer

Människor som inte tar ansvar över sitt liv och sina val lämnar makten över sitt öde till andra och blir sårbara. De som i stället ser att de har ett val kring hur de spenderar dygnets 24 timmar har bättre chans att lyckas.
Ledare • Publicerad 23 mars 2018 • Uppdaterad 24 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Kallas val har tagit henne till toppen.
Kallas val har tagit henne till toppen.Foto: Terje, Pedersen

”Lekplatser görs farligare i Storbritannien” berättades det på P1 nyligen (14/3). En del hajade säkert till inför nyheten att småbarn fått saxar, sågar, knivar och en utemiljö med fler risker. Men att barn behöver utmaningar är ju egentligen självklart. Liksom att curlande och alltför många gummimattor och andra säkerhetsinslag kan bli förrädiska. Den som blir alltför omhuldad och beskyddad förlorar lätt förmågan att skydda sig själv. Hen blir beroende av andras omsorg.

Samma sak gäller hur samhället behandlar den som är svag. Om politiker och myndigheter springer benen efter sig för att stötta den som är ”drabbad” eller ”diskriminerad” kommer det knappast att stimulera personen till att ta tag i sitt eget liv. I stället döms hen till att bli beroende, en smula hjälplös. Offerkoftan klistrar sig mot kroppen, blir ens identitet; till slut glömmer man sin egen kapacitet.

Bättre då att pressa människor till att ta eget ansvar och utnyttja livet till max och att göra rätt val.

Fotbollsspelaren Alexander Milošević, som är uppvuxen i utanförskapsområdet Rissne utanför Stockholm, berättade i en intervju i Aftonbladet att han är typen som tror på det egna ansvaret och de egna möjligheterna. Det finns alltid en väg, menade han. ”Till sist gör alla sina egna val. Alla kan skylla på politiker och sådär – men alla har sina 24 timmar per dygn. Man väljer själv vad man ska göra av dem.”

Hans kompis Stefan Silva, också framgångsrik fotbollsspelare, höll med: ”Det finns fyra fotbollsplaner här i Rissne, bara ett centrum. Du kan stå nere på planen istället för att hänga här och inte göra någonting. Det går inte att skylla på att det inte finns några val.”

Även skidstjärnan Charlotte Kalla berättade i en intervju om hur hon ständigt ställs inför val. ”Man har ju förhandlingar med sig själv. Ska jag göra si eller så? Nog kan jag vara sugen på att gå på trevliga middagar och så… Jag tycker att jag är så himla tråkig. ”Det är en dag i morgon också, jag har en träningsdag inplanerad.” Det är skittrist. Men jag vet att jag vill ge mig de förutsättningarna för att göra bra träning”. Hon pratade om sociala medier som ofta upptar för mycket tid. ”Man får försöka rannsaka sig själv. Vi har ju bara 24 timmar varje dygn” (Expressen 22/11).

Alla människor gör sådana avvägningar, varje dag, kanske varje minut eller sekund. Äta den där chokladbollen eller passa i jeansen? Plugga eller partaja? Ge någon en komplimang eller låta bli? Alternativen ligger som ett smörgåsbord framför oss. Ditt val kan föra dig framåt eller bakåt, uppåt eller neråt.

Genom att lära oss att ta mer eget ansvar blir vi självständiga. Det gör oss mindre sårbara för att nyckfulla politiker som på sin jakt efter röster plötsligt en dag berättar att pengarna visst tog slut och de har hittat någon annan att ta hand om så nu får man klara sig själv. Om det skulle hända är man verkligen ett offer.

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post