unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Gustafsson: Det är du som betalar för Miljöpartiets poserande

Nu är den nya plastpåseskatten här och som vanligt är det vanligt folk som får betala för att de gröna ska kunna posera med en ny meningslös skatt.
Handlare Erik Ohlsson, ICA MAXI Olofström, en av många som är negativa till den nya skatten på plastbärkassar.
Handlare Erik Ohlsson, ICA MAXI Olofström, en av många som är negativa till den nya skatten på plastbärkassar.
Foto: Bo Åkesson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

I dagarna infördes januaripartiernas nya plastpåseskatt. En vanlig plastbärkasse belastas med en punktskatt på tre kronor och de genomskinliga så kallade fruktpåsarna med 30 öre, därutöver tillkommer moms på skatten.

I veckan kunde vi i P4 Blekinge höra Erik Olsson, butikschef på ICA Maxi i Olofström, vädra sina tankar om den nya skatten. Han dömde ut plastpåseskatten som en av "de sämre miljöskatterna de senare åren” (den 30 april). Och Olsson har helt rätt, plastpåsekatten är ett intellektuellt haveri, signerat Miljöpartiet.

Den statliga expertmyndigheten Konjunkturinstitutet sågade förslaget längst med fotknölarna när de svarade på regeringens remiss, ”Promemoria Skatt på plastbärkassar”. Den som författat Konjunkturinstitutets remissvar var duktige miljöekonomen Björn Carlén, doktor i nationalekonomi från Stockholms universitet.

”Promemoria ger inte skäl att förvänta sig att den föreslagna skatten kommer att (i) minska nedskräpningen, (ii) minska förekomsten av mikroplaster i naturen och/eller (iii) effektivisera resursanvändningen. Snarare finns en risk för ökad resursförbrukning”, sammanfattade expertmyndigheten.

Med sistnämnda menade Konjunkturinstitutet att det ju är så att folk i gemen inte lägger tid och energi på att gå ut och lägga sina plastbärkassar i en hög i skogen eller åker ut med båten och sänka dem i havet, utan i de allra flesta fallen återanvänder folk sina plastbärkassar som soppåsar. Om de nu, till följd av skatten, slutar köpa plastbärkassar är det mest rimliga att försäljningen av soppåsar av plast, som inte omfattas av punktskatten, kommer att öka. Eftersom folk rimligtvis kommer att fortsätta bära hem sina varor i en kasse – i exempelvis papper eller tyg – kommer den totala resursförbrukningen att öka.

Plastpåseskatten införs efter flera larm om förekomsten av plast i våra hav. Det har bland annat framförts att om utsläppen av plast i haven fortsätter i samma takt som nu kommer det år 2050 att finnas mer plast än fick i världshaven. Mycket oroväckande.

Samtidigt har forskare kommit fram till att tio floder står för 90 procent av plastutsläppen – men ingen av dem finns i Europa. Åtta finns i Asien och två i Afrika (weforum.org den 8 juni 2018). Att det införs en skatt på plastbärkassar i Sverige, som har ett av världens bästa sophanteringssystem och mycket hög återanvändning av plastkassar, lär knappast att påverka bristande sophantering i Indien eller Kina.

Men som vanligt spelar adekvata invändningar från tunga remissinstanser ingen roll när Miljöpartiet sitter i regering. Och som vanligt är det vanligt folk som får betala för att de gröna ska kunna posera med en ny meningslös skatt.