Annons

Det är inte deckardrottningen som ska kritiseras

Deckardrottningen Camilla Läckberg och hennes nya privata vårdcentral Hedda care har fått utstå enormt mycket spott och spe de senaste dagarna. Men det är ansvariga politiker som borde kritiseras, inte Camilla Läckberg.
Publicerad 5 december 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Deckarförfattaren Camilla Läckberg.
Deckarförfattaren Camilla Läckberg.Foto: Janerik Henriksson/TT

Anledningen till att Camilla Läckberg har fått löpa gatlopp i kvällspressen är att investmentbolaget ”Invest in Her”, som grundats av bland andra Camilla Läckberg, har öppnat en helt privat vårdcentral. Alltså en vårdcentral där patienterna, antingen ur egen ficka eller – antagligen vanligare – genom försäkringsbolag, finansierar sin vård.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att den privata sjukvårdsmottagningen ”sticker ju enormt i ögonen” (Aftonbladet den 2 december). Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö anser att den privata vårdsatsningen verkar inspirerad av skräckmästaren John Ajvide Lindqvist (Aftonbladet den 2 december).

Annons

Det är en märklig kritikstorm Camilla Läckberg har fått utstå. Vi lever i ett fritt land. Vem som helst får starta företag i legala branscher efter eget huvud. Det står också var och en fritt att som konsument använda sina egna pengar efter eget huvud. Så länge dessa frivilliga transaktioner mellan två fria parter rör sig inom lagens ramar har politikerna ingen rätt att kritisera. Ingen företagare ska bli utskälld av en minister för att han eller hon bedriver fullt laglig verksamhet. Hade det varit bättre om dessa personer köpt bilar för pengarna? Sprit? Lotter i sossarnas spelverksamhet? Ska man titta i den lilla röda katekesen innan man får lov att använda sina pengar?

Och i det här fallet innebär denna frivilliga transaktion mellan två fria parter att den allmänna sjukvården faktiskt avlastas. På inga sätt utarmar Camilla Läckbergs vårdcentral andras rätt till sjukvård. Den tar inte emot några skattepengar. Nej, snarare gäller det omvända. Den person som bekostar sin egen vård behöver ju inte behandlas en gång till för samma sak av den offentliga skattefinansierade vården.

Men framför allt är det politikerna som borde utstå spott och spe, inte Camilla Läckberg.

Sverige har bland världens högsta skatter. Det märks i vanliga människors plånböcker. I år inföll skattefridagen för en medelinkomsttagare – med en månadslön på cirka 31 700 kronor – den 18 juli, enligt Skattebetalarnas förening. En medelinkomsttagaren måste alltså arbeta mer än halva året för att ha råd med årets samlade skatter. Arbetsgivaren betalar skatt och avgifter på lönen innan du ser den på lönebeskedet. När den väl hamnar på ditt konto är skatt dragen till kommun, landsting och – för många åtminstone – också till stat. Används pengarna sedan till konsumtion är det skatt på konsumtionen rakt in i statskassan. Väljer du att köpa bensin eller alkohol betalar du till och med skatt (moms) på skatten (punktskatten).

”Vafan får man för pengarna?”, undrar många. Med de höga skatter vi har borde vi självklart kunna räkna med att sjukvården är tillgänglig när vi behöver den. Och att den inte är tillgänglig är ju förklaringen till att helt privata vårdalternativ liksom privata sjukvårdsförsäkringar blir allt vanligare. Vems fel är det?

Ja, det är knappast Camilla Läckberg som har skapat vårdköerna. Nej, ska någon kritiseras är det Lena Hallengren (S), som i egenskap av socialminister är högst ansvarig för sjukvården och köerna. Socialministern borde se bjälken i sitt eget öga innan hon klankar ner på privata företagare som rycker in och täcker upp där politiken har misslyckats.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons