Dahlman: Det är inte mina händer som är smutsiga

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Diskrimineringsombudsmannen har gång på gång ställt sig på fel sida och skyddat dem som vägrat ta kvinnor i hand. Nu måste detta redas ut. Bollen är din, Alice Bah Kuhnke (MP).

Många reagerade starkt när miljöpartisten Yasri Khan vägrade ta en kvinnlig reporter i hand häromkvällen. Men faktum är att svenska myndigheter tidigare agerat i motsatt riktning – och gett dem som inte vill beröra kvinnors händer rätt. Vi har i Sverige länge lagt oss platt för beteenden som ligger långt från liberalism och feminism. Det är dags att vända på detta nu och stå upp för sunda värderingar.

Diskrimineringsombudsmannen stämde förra året en skånsk läkare som 2013 vägrat undersöka en kvinna som – på inrådan av sin man – inte velat ta läkaren i hand. Läkaren remitterade patienten till en kvinnlig kollega eftersom han menade att läkare här i Sverige tar patienter i hand, och för detta dömde Tingsrätten i Hässleholm honom till 75 000 kronor i böter (plus 50 000 kronor i rättegångskostnader). I april i år friades visserligen läkaren i Hovrätten, men nog är det en tragedi att han ens dömdes och behövde överklaga.

Att Tingsrätten skulle ge Ann Tiberg från TV4 Nyheterna böter om hon reagerat mot Khans protest idag är absurt, men det var det inte för bara ett år sedan.

  Det är inte första gången DO agerar rakt emot de viktiga värderingar som vi idag säger oss vilja slå vakt om.

  2010 dömdes Arbetsförmedlingen att betala 60 000 kronor i skadestånd till en 28-årig muslimsk man i Skåne som hade blivit fråntagen sin ersättning eftersom han hade vägrat skaka hand med en kvinna som han skulle träffa gällande en praktikplats. Han förklarade vid mötet med företagaren att hans religion förbjöd honom att vidröra kvinnor utanför familjen, och la i stället handen på sitt bröst. Resultatet blev att han inte fick någon praktikplats. Det sades aldrig rätt ut att nejet berott på hans agerande, men misstanken räckte för att Stockholms tingsrätt skulle döma Arbetsförmedlingen för religiös diskriminering. Rättegångskostnaderna 35 345 kronor strödde salt i såren.

  ”Det här är ett framsteg på så sätt att det stärker rätten att utöva religion. Det finns en skepsis mot alla som visar religiösa uttryck, inte minst mot muslimer. Men det här visar att man inte ska behöva inskränka på sin religion för att kunna få ersättning för exempelvis arbetsmarknadspraktik”, sa DO:s jurist Ulrika Dietersson (Svenska Dagbladet 8/2 -10).

  ”Alla som beter sig på det här sättet riskerar att få sin hänvisning till ett arbetsmarknadspolitiskt program indraget”, kommenterade Niklas Wallentin, verksjurist på Arbetsförmedlingen. Respekt! Tur att någon haft huvudet påskruvat i den här historien.

  2013 förlorade en man sin praktik hos Trollhättans kommun efter att ha vägrat skaka hand med sin arbetsledare med hänvisning till sin religiösa övertygelse. Om han vidrört henne måste han tvätta sig efteråt, menade han (Expressen 19/5). Mannen fick 30 000 kronor i skadestånd och den kvinnliga arbetsledaren tilldelades en skriftlig varning.

  Återigen var det DO som agerade, men man fick även stöd av förvaltningschefen som menade att arbetsledaren brutit mot stadens jämställdhets- och mångfaldsplan. ”Indirekt diskriminering kan uppfattas som neutralt men missgynnar grupper i praktiken om man villkorar, säger han till ttela och framhåller att praktikanten missgynnades på grund av sin religion.”

  Exemplen är många. Akmal Hyder, professor i företagsekonomi på Högskolan i Gävle, ville inte ta en kvinnlig reporter i hand vid ett möte 2014. ”Islam skiljer mellan kvinnor och män. Vi blandar inte. Kvinnor och män har andra relationer, därför skiljer vi på dem”, meddelade han Norrköpings Tidningar (14/6 -14). ”En man får inte komma i kontakt med en annan kvinna”.

  Jag hör tyvärr då och då om att pojkar inte vill ta kvinnliga lärare i hand; ingen vill säga det offentligt men vi kan nog förutsätta att kulturer även påverkar barn som idag går i svenska skolor. I Schweiz har muslimska elever som vägrar skaka hand med lärarna slippa göra så. Två tonåriga bröder med rötter i Syrien fick i april dispens av skolan från den praxis som råder i landet, att skaka lärarna i hand både före och efter lektionen. Kommer detta att hända även här? Nej, inte om vi skaffar oss en ryggrad och stöttar lärarna.

  För det behövs politikernas stöd.

  Diskrimineringsombudsmannen är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering. DO verkar under Kulturdepartementet, så nog borde Alice Bah Kuhnke (MP) reda ut på vems sida myndigheten står. Det är ju från hennes parti de oroväckande tendenserna nu kommer upp till ytan.

  Jag säger upp till ytan, för Yasri Khan har under många år behandlat kollegor i politiken på det sätt han nu gjorde i nationell TV. Då reagerade ingen med den styrka som man borde ha gjort.

  Ja, än idag är makthavare otydliga. Att Gustav Fridolin bara idag berättade att han inte förstod att kvinnor kan uppfatta det som diskriminerande att män vägrar ta dem i hand på grund av kön ger en rysningar (TV4 21/4).

  Men det är dags att agera nu. Opinionen håller på att vända, och det är bra. Det som ansågs kränkande igår är helrätt idag. Den som tills alldeles nyligen ansågs vara utsatt är idag förövare.

  Att vägra ta kvinnor i hand är nämligen inget mysigt kulturellt uttryck i nivå med baklava eller eldfester. Det är ett uttryck för att man anser att kvinnor enbart är sexuella varelser – och ganska smutsiga sådana, om man nu måste tvätta händerna efter att ha tagit i oss.

  Att fräsa åt detta fräcka beteende och synsätt är inte diskriminering. Tvärtom.

  Läs även dessa ledare av Carolin Dahlman:

  Försvara friheten - med förbud

  Ta inte friheten för given

  Vicka på rumpan

  Hjälp gärna till att sprida texten i sociala medier så skapar vi skillnad tillsammans! tack :)

  Tips! Lyssna till: Cecilia Uddéns reportage i P1 Morgon 21 april. "Form av extremism att inte skaka hand med kvinnor."