Det är ju V:s ekonomiska lättsinne som kostar

Ulla Andersson (V) menar att vissa barnfamiljer har det tufft på grund av avskaffad värnskatt. Men vet hon inte hur enorma summor av skattebetalarnas pengar hennes eget parti gör av med?
Ledarkrönika • Publicerad 13 juli 2020 • Uppdaterad 14 juli 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Peka på dig själv, i stället...
Peka på dig själv, i stället...Foto: Henrik Montgomery/TT

"Värnskatten var viktig att ta bort för JÖK:arna men tydligen inte att se till att barnfamiljer har mat", skrev Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på Twitter häromdagen. Detta apropå en nyhet att Rädda Barnen i Söderhamn delar ut värdecheckar till barnfamiljer som har det svårt (12/7).

Hmmm.... Vad är det egentligen som gör att en organisation som går runt på frivilliga bidrag måste rycka in om folk har för lite i plånboken eller inte får nog offentlig hjälp i ett högskatteland som Sverige? Är det verkligen att skatterna har sänkts...?

Eller kan det möjligen vara att skattepengar rullar iväg till allt som V önskar sig? Avgiftsfria simskolor och lovaktiviteter, höjt studiebidrag och ”gratis” glasögon till barn har kostat, liksom partiets stöd för maxtaxa i förskolan och annat. V:s förslag om avgiftsfri kultur- och idrottsskola skulle komma att belasta budgeten, liksom maxtaxa inom hemtjänsten eller högkostnadsskydd för tandvård.

För att inte tala om prislappen på minskad arbetstid. "Jag tror att vi ska ha en kortare arbetsdag, så att vi har tid för att göra andra saker än enbart lönearbete", drömde Andersson för ett par år sedan och tyckte att sex timmars arbetsdag vore bra (SvD 13/8 -18).

V vill också ge amnesti till de ensamkommande som omfattats av gymnasielagen. Men lagen var dyr och har redan kostat mer än beräknat. I april konstaterade riksdagens utredningstjänst att kostnaderna blivit 1,4-1,9 miljarder högre än de beräknade cirka 3 miljarderna.

Amnesti skulle enligt V öka kostnaderna för staten med 800 miljoner kronor under 2020. Låt mig tippa att det är hoppfullt räknat.

Kostnaderna för ensamkommande är dock låg jämfört med migrationen som helhet, men även där är V till synes obekymrade. Partiet vill tillbaka till den generösa asyllagstiftning som gällde före flyktingkrisen 2015. Migrationspolitiska talespersonen Christina Höj Larsen skrev i ETC att hon motsatte sig volymmål, ville ha en migrationspolitik som "bygger på solidaritet" och att "vägen till integration går genom välfärden". Vad nu det betyder...

Men dessa utgiftsposter tycks inte vara något att bry sig om. I stället är det tydligen avskaffad värnskatt som naggar på skattkistan. Folk som sliter ska plockas på sin lön, för i vänsterns värld är dina pengar ändå tydligen deras.

Vad V struntar i är att flera studier, bland annat från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO, har visat att ett avskaffande av straffskatten på arbete skulle styra människor till att jobba mer och utbilda sig till yrken som ger högre lön – så att det skulle komma in minst lika mycket pengar till det offentliga ändå.

Och man missar att risken med att ha hög skatt är att det blir mindre för politikerna att fördela då folk anpassar sig. Ja, vem vill jobba många timmar och plugga om belöningen blir noll och ingenting?

Men sådana samband tänker inte vänsterpartister på. I deras världsbild är rika rika för att de är rika och rika ska beskattas. Typ. Och jämlikhet är att platta ut inkomster oavsett insats och satsa, satsa, satsa på allt möjligt som om det inte fanns en morgondag.

Tyvärr finns det en sådan...

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.