Det är S fel att det blir dyrare att gå till tandläkaren
Nu höjs priserna än en gång för tandvård hos Folktandvården i Skåne; ökningarna är så brutala som uppåt 65 procent (26/8).
Men det är ett nödvändigt ont, då man behöver betala löner, material och hyra. Det är inte så konstigt att kostnaderna stiger – särskilt med tanke på att allt fler får sin tandvård utan att betala ur egen ficka.
Dels får asylsökande och papperslösa sedan ett beslut 2013 rätt till tandvård som inte kan anstå för ynka 50 kronor. Dels har den rödgröna regeringen, inspirerad av Vänsterpartiet, gett ”gratis” tandvård till allt fler upp i vuxen ålder. Riksdagen beslutade i december 2016 att successivt höja åldern för avgiftsfri barn- och ungdomstandvård till och med 23 år.
Pressen har alltså ökat grund av politiska beslut, delvis fattade av Socialdemokraterna. Men när Folktandvården i Skåne nu höjde priset reserverade sig S och argumenterade upprört: ”Folk måste ha råd att gå till tandläkaren. Vi vet att det var många som avstod från tandvård av ekonomiska skäl redan innan priserna höjdes. Nu är vi oroliga för att de blir ännu fler”, sa Amani Loubani (S), vice ordförande i styrelsen.
Men det blir rentav hyckleri när hon vägrar ta ansvar för de tokiga reformer hennes eget parti har genomfört. Självklart, naturligtvis, oundvikligen måste de som betalar för andras ”gratis” vård betala mer. Hur har Loubani annars tänkt att det ska gå ihop? Ska tandfen komma med slantar och rädda Folktandvården?
I Blekinge konstaterades att det i gruppen unga vuxna – som nu får tandvård utan kostnad – ingår patienter som kommit till Sverige efter liten eller ingen tandvård i barndomen. ”Det har funnits ett stort behandlingsbehov”, sa Håkan Bergevi, förvaltningschef för Folktandvården. Han påpekade att även om tandvårdsstödet hade höjts på grund av lagändringen hade den ekonomiska kompensationen inte täckt alla kostnader. ”Det var räknat på friska patienter som inte behöver så mycket tandvård. Behandlingsbehovet har varit större” (7/1).
Men om detta talar inte S. I stället svänger man sig med svulstiga argument. ”Ekonomin ska inte göra att unga väljer bort att ha koll på och ta hand om sina tänder”, skrev Socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande. Henrik Fritzon (S) var i vintras bekymrad över klassklyftor på grund av prishöjningar, ”att folk kan komma att avstå från tandvård för att de inte har råd.”
Det är lätt att hålla med om, men någonstans ska pengarna tas ifrån. Om en får gratis blir det svårare för en annan att få råd.
Loubanis lösning var att ta bort avkastningskravet för Folktandvården. Men det syftar till ”att skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet, en buffert för investeringar och inköp av ny teknik”, enligt Dolores Öhman (MP), styrelseordförande i Folktandvården.
Dessutom är det orättvist mot de privata vårdgivare som måste lägga undan i ladorna för investeringar och inte kan springa till regionen för att fylla på. Att ta bort kravet på avkastning gör också självklart att andra verksamheter i regionen drabbas. Hålen måste rotfyllas; det kan göra ont.
Det är Socialdemokraterna som har försatt Folktandvården i en svår sits! De borde inse sitt ansvar, ta sin skuld och sluta skylla ifrån sig. Om de vill ge rättigheter till en grupp kommer en annan att få skyldigheter, för tjusiga vänsterfloskler kan varken betala räkningar eller laga tänder. Allt de gör är att tvinga oss andra att betala mer.
Replik från Amani Loubani (S)
Nyligen beslutade Folktandvårdens borgerliga majoritet och Sverigedemokraterna att fortsätta höja priserna. Det innebär att när prishöjningen slår igenom vid årsskiftet, har Alliansen höjt priserna på vanliga behandlingar med mellan 20-64 procent jämfört med 2018.
Tidigare har de skånska tandvårdspriserna följt de statliga rekommendationerna. Höjningarna gör att de skånska tandvårdspriserna nu kraftigt avviker från dessa, ofta med flera hundra kronor.
Vi socialdemokrater har motsatt oss höjningarna, eftersom det gör att fler inte kommer att ha råd att gå till tandläkaren. Prishöjningarna hänger samman med det avkastningskrav på 25 miljoner kronor som Region Skåne har på Folktandvården. Vi har därför föreslagit att avkastningskravet ska tas bort. Det har vi också finansierat fullt ut i vårt budgetförslag.
I sin ledare påstår Carolin Dahlman att prishöjningarna i själva verket beror på socialdemokratisk rikspolitik. Att ökade kostnader för flyktingars tandvård och att tandvården nu är kostnadsfri upp till 23 år är de bakomliggande skälen. Region Skåne har dock kompenserats av staten för de ökade kostnaderna. I år med drygt 150 miljoner kronor i statsbidrag.
Dahlmans påståenden är alltså ogrundade. Det borgerliga styret i Region Skåne får står för de taxehöjningar som de valt att genomföra. Det ansvaret ligger inte på någon annan. Vi står för att vi vill ta bort Alliansstyrets stora prishöjningar, så att vanligt folk har råd att gå till tandläkaren när de behöver det.
Svar från Dahlman:
Höjningen är tyvärr nödvändig då budgetar behöver gå ihop. Ju fler som får sin tandvård gratis, desto högre blir kostnaden för dem som betalar – och dessvärre räcker inte de ersättningar som staten skickar till regionen till för att kompensera.
Skillnaden mellan statsbidrag och kalkylerad kostnad 2019 var drygt 36 miljoner kronor, enligt Enheten för tandvårdsstyrning. 2017 var den 25,5 och 2018 32,0 miljoner, en ökning orsakad av att ytterligare årskullar gick ”gratis” tandvård. Reformen är helt enkelt underfinansierad; ingen kan påstå något annat.
SKL håller på med en rapport om detta och om några veckor får vi mer fakta. Dessa lär inte vara positiva.
Dessutom vet de flesta att även statsbidrag är skattebetalarnas pengar. Den som är liberal – och bryr sig om enskildas rättigheter gentemot staten – är orolig för hur lättvindigt vänstern ofta ”löser” ekonomiska problem med att höja utgifterna för oss någon annanstans. Som om problemen försvinner bara för att de hamnar i en annan offentlig budget. Så enkelt är det faktiskt inte.
S motsätter sig höjningar och försöker ge sken av att stå på patienternas sida, men vägrar inse att ni är skyldiga till dem genom era generösa reformer.
Er lösning - att ta bort kravet på avkastning - är kortsiktig och självisk. Det slår mot de privata alternativen och gör det svårt för Folktandvården att driva en hållbar verksamhet på sikt. Det bättrar på siffrorna i nuet, men skjuter problemen på framtiden, och lägger dem på vanligt folk som får ont i tänderna då, om några år. Det är ingenting att skryta om.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.