Carolin Dahlman: Djurens parti, Spritpartiet eller Lottokratin? Välj och vraka i höst!

38 partier har registrerats inför riksdagsvalet. Det är en spännande blandning om man säger så...
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 21 mars 2018
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Musse Pigg finns inte registrerad hos Valmyndigheten, men 2 personer röstade på honom 2014.
Musse Pigg finns inte registrerad hos Valmyndigheten, men 2 personer röstade på honom 2014.Foto: AP

I mixen finns förutom de gamla stötarna – Moderaterna och Socialdemokraterna och så vidare – även spännande alternativ som ”20% skattepartiet” som drivs av en person som har 21 vänner på Facebook, så hans chanser är kanske inte jättestora. Dock finns Louis Herrey med bland vännerna, så kanske kan det ge lite guldglans och dra fotfolket (höhö). Löftet från partiledaren är: ”Skriv gärna om ni röstar på mig så kommer jag att komma ihåg Er när jag kommit in i riksdagen och kommuner och landsting och eu” (9/3). Jojo, vad kan man få? En ponny?

Ponnysar gillar förresten sannolikt Djurens parti som har funnits med ett tag och har 11 489 gillare på Facebook. Man menar att alla individer ska ha rätt till sitt liv och inte få utnyttjas negativt. Huruvida det betyder att människodjuren varken ska få äta gris eller rida på ridskola är oklart. Partiet vill i varje fall att djur ska bli juridiska personer som kan företrädas i domstol. Hmm. Jag är osäker på om det finns plats för kor och elefanter i Kristianstads tingsrätt, men anar att det kan bli trångt; kanske kan man klämma ihop sig i bänkarna.

Djurägar Partiet finns med även i årets lista – men kanske hade deras särskrivning retat upp för de fick bara 3 röster 2014.

Sär skriver gör även Svenska Förnufts Partiet, och det får mig att ifrågasätta deras förnuft faktiskt. MAN SÄRSKRIVER INTE I SVERIGE. Nåväl. Den senaste uppdateringen på Facebook var från 2014 där man efterfrågade jobbplikt och digitala folkomröstningar inför kostnadskrävande beslut. Jojo, glöm chillande med Bonde söker fru. Nu ska du rösta! Och JOBBA! Men med tanke på att två personer hade gillat posten om partiprogrammet är kanske inte chansen (risken?) så stor att de kommer in i riksdagen.

Också Direktdemokraterna vill att det ska hållas folkomröstningar ”hela tiden”. Undrar hur folk ska hinna med att hämta på dagis och åka på semester mellan alla omröstningar. Puh.

I det perspektivet lockar i stället partiet Enhet vars slogan är ”Existenslinjen framför arbetslinjen – för att livet är mer än arbete”. Det får mig att fundera om de kommer att kunna engagera valarbetare bland fansen som uppenbarligen hellre kollar Netflix än knackar dörr, men kanske åberopar ”syskonskap” (ett partiets älsklingsord). Enhet vill ha en värld i balans och harmoni, ett medmänskligt samhälle bortom egoism. De vill skapa fred på jorden genom att finna frid inuti... hur man vill att läroplaner ska se ut eller hur man ska lösa poliskrisen framgår inte. Kanske ska de sätta sig i ringen och röka på. Det kan få igång kreativiteten (sägs det).

Partiet Frisinne tror på den gyllene regeln och yttrandefrihet. Exakt vad de ska yttra sig om är oklart. Fritänkare ska väljas in, vilket ju kan innebära det mesta från höger till vänster, från åsikter om igelkottar till Nato (tänk Ring P1 på syra). Det kan bli drag i fullmäktige!

Mosebackedemokraterna finns med även i år men ”webbplatsen kan inte nås” och de inte tycks ha haft vare sig valsedlar eller väljare förra valet. Men trägen vinner?

2009 grundade skådespelaren Benny Haag Spritpartiet i syfte att halvera vår alkoholkonsumtion. För en liberal låter det ju fint; ett parti med enbart detta uppdrag måste ju ha skatter på nattväktarstatsnivå? Allt de ska göra är att ”prata om”, vilket låter föredömligt billigt. Men kämpa Benny, du fick bara 5 röster 2014 och Jesus fick 7 röster – så svenskarna tycks ändå vara mer sugna på vin än nykterism.

Lottokratin registrerades 2015 medan tycks ännu inte ha tagit fart. Någon har köpt domännamnet, så snart blir det säkert åka av. Eller så får man väl rösta på partiet och hoppas på tur. Kanske blir det en vinstlott.

Men skämt åsido. Det är många partier man kan fnissa åt, men med i mixen finns även Frihetspartiet som kan vara islamistiska Hizb ut Tharir, vilka etablerade sig redan 2014 och vill att vi ska strunta i att rösta, joina kalifatet och ha minimal valfrihet. Man gillar nämligen inte demokrati för att denna misslyckas med att fylla människor med ”inre frid och förnöjdhet”. Vilka besserwissers tänker man som individualist; vilka är ni att berätta för mig vad som gör mig nöjd...?

Nordiska motståndsrörelsen, som också har registrerat sig i år, fick två röster i förra valet – lika många som Ninjapartiet och Musse Pigg.

Hoppas det håller i sig. Hellre Musse än nazze.

Här hittar du alla registrerade partier på olika nivåer: https://www.val.se/for-partier/partibeteckning/registrerade-partibeteckningar.html