Carolin Dahlman: Du får tro på valfri gud, men...

... använd inte religionsfriheten som ursäkt för att slippa jobba och i stället leva på bidrag. Missbruka den heller inte för att försvara en sunkig kvinnosyn som är ljusår från svensk jämställdhet.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 maj 2020 • Uppdaterad 14 maj 2020
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

En arbetslös kvinna blev anvisad ett arbete som skogsskötare, men tackade nej då då hon som muslim inte kunde arbeta i de arbetsbyxor som hon tilldelades. Detta fick Arbetsförmedlingen i Norrköping att återkalla hennes anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin. Kvinnans agerande bedömdes som misskötsel och Arbetsförmedlingen ansåg att hon gjorde sig otillgänglig för den svenska arbetsmarknaden.

Sunt och modigt kan man tycka, för om man den som inte tackar ja till de arbeten som finns borde inte få stöd av andra skattebetalare som lydigt går till jobbet.

Men kvinnan höll inte med, utan valde att stämma Arbetsförmedlingen för att ha diskriminerat henne.

Elias Ibrahim, jurist på Byrån mot diskriminering i Östergötland, som företräder henne, menade att: "Inom islamsk tro finns en term, "awrah", som anger vilka kroppsdelar som betraktas som privata och ska täckas. För den här kvinnan var det arbetsbyxorna som hon inte ansåg att hon kunde ha på sig. De satt för hårt".

Detta är fel på så många sätt.

I Sudan, där merparten av befolkningen är muslimer, tog regeringen precis bort förbudet mot att bära byxor utanför hemmet, samtidigt som man tog bort kvinnors möjligheter att arbeta och studera samt förbjöd kvinnlig könsstympning.

Kort sagt, detta med byxorna handlar inte blott om ett plagg utan är en del av ett större mönster av förminskande av människor av ett visst kön.

På en svensk islamsk sajt läser jag att muslimska kvinnor inte får ha byxor för då ”avslöjar hon sina former. Det i sig prövar både henne och männen väldigt mycket."

Som liberal invänder jag starkt emot inställningen att kvinnor inte får klä sig som de vill för att det ”prövar” männen, och en religion med en sådan syn på kvinnors frihet tycker jag bör se över sina regelverk. Jag inser dock att många kvinnor frivilligt väljer ofriheten, vilket de självklart får göra.

Men det är faktiskt helt orimligt att någon i Sverige kan åberopa sådana ojämställda, sunkiga religionsregelverk för att slippa försörja sig själv och i stället leva på andra svenskar. Ska religionsfriheten – rätten att välja tro – verkligen ge laglig rätt att begränsa kvinnor. I Sverige?

Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköping reagerade lika upprört: "Rätt att utöva religion i all ära men varför bosätta sig i Sverige som trots allt är ett av världens mest jämställda länder om man inte är beredd att leva jämställt och efter de arbetsmiljölagar som finns? Här i Sverige kan alla, även kvinnor, bära byxor utan att för den skull känna skuld att inte byxorna skyler privata kroppsdelar".

Väl rutet! Om männen blir så till sig av tajta jeans får de väl helt enkelt lära sig självbehärskning.

Religionsfriheten tappar dessutom kraft om vem som helst kan hitta på en religion och diverse föreskrifter som följer med den och håva in cash från soffan. Kanske förbjuder just din religion dig att arbeta dagtid? Kanske måste du gå naken bland folk? Kanske är du tvungen man bära clownmask och säga "BU" tio gånger i timmen? Kreativiteten kan lätt komma att flöda om det lönar sig att springa till domstolen och kräva rättigheter (och undkomma skyldigheter).

Ibrahim menade skrämmande nog att det är väldigt vanligt att driva liknande fall där arbetskläder ställer till problem som gör att muslimska kvinnor blir utskrivna.

Det är dags att reagera emot. Både för samhällsekonomins skull och för kvinnornas.

Carolin Dahlman

.

.

Läs mer

Stötta Gapf, Glöm aldrig Pela och Fadime

Ledare från 2017

Dahlman: Jag tror på Tomten så Jag jobbar bara på julafton

Att en barnmorska stämmer arbetsgivare för att inte anställa henne, då hon av religiösa skäl vägrar utföra de arbetsuppgifter som krävs i rollen, är bisarrt.

Kära läsare. Jag vill meddela att Jag har konverterat till Tomteismen och snart kommer Jag att berätta för min arbetsgivare att min tro förbjuder mig att arbeta på andra dagar än julafton.

Alla ska ha religionsfrihet och detta är en av våra grundläggande rättigheter som måste försvaras, så jag kommer att åberopa detta i domstolen när jag och min advokat från Julbockens advokatbyrå stämmer tidningen för att den tvingar mig att sitta här en onsdag i januari.

Min tro säger att jag utan att be om lov kan ta mig in genom folks skorstenar och kräva gröt (och gärna lite äggtoddy). Den som mobbar mig för mitt plastskägg och brandfarliga flanelljacka kommer jag att anmäla till Diskrimineringsombudsmannen.

Jag är djupt troende och har inget val; Anti Tomte kommer att straffa mig om Jag bryter mot reglerna.

Fackförbundet kommer dessutom att bli väldigt jobbiga om jag tar nissarnas jobb så här utanför min arbetsdag, så det är inte bara min mänskliga rättighet att följa min religiösa övertygelse utan även viktigt för Rörelsen.

I DO ska jag och min kompis – som har konverterat till Donaldismen – och söker försvara sin rätt att hälsa på kvinnor genom att ”ta dem på kattungen” att driva vår rätt att ut- öva vår religion här i vårt toleranta land. Vissa har blivit sura på min kompis men hans religion kräver detta sätt att hälsa så vad har han då för val? Religionsfriheten måste försvaras!

Vi planerar en demonstration utanför riksdagshuset! Anmäl ditt intresse på min Facebooksida ”Tomten bestämmer”. Jag sätter mig så länge och ber under en gran nära dig. Hemsidan uppdateras 24 dec.

Byline: Carolin Dahlman

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.