unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ebba Busch har rätt att få tvisten löst

Svenska medier fokuserar på en fastighetsaffär mellan en partiledare och en äldre man. Det skadar alla inblandade.
Ebba Busch i samband med att hustvisten togs upp i Uppsala tingsrätt.
Ebba Busch i samband med att hustvisten togs upp i Uppsala tingsrätt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Det blippar till i telefonen. Sveriges Radio meddelar: ”Ebba Busch och säljaren är inte överens – Bud ligger på bordet. Ekot direktsänder från tingsrätten i Uppsala.” Detta är en så kallad nyhetsflash. En i mängden på samma tema. Det råder en slags kollektiv hysteri i svenska riksmedier.

quote
Det råder en slags kollektiv hysteri i svenska riksmedier.

Sedan Expressen drog i gång rapporteringen om en man som sålt sin fastighet till Ebba Busch men där säljaren velat dra sig ur, har medieuppmärksamheten accelererat. Expressen har gett saken hög prioritet med en mängd artiklar, tv-inslag och flera inblandade reportrar. TV4, Aftonbladet, Sveriges Radio med flera har hakat på. Fram tonar en historia med många ingredienser, inklusive närstående med synpunkter på försäljningen.

En fastighetstvist av tämligen enkelt slag har gjorts till allmängods för att en rikspolitiker är en av parterna. Medierna slåss med etiken gällande hur den äldre mannens ska behandlas, men tycks mindre bekymrade om hur mycket av högst privata tvister för folkvalda politiker som ska exploateras.

quote
Det är en säljare som av någon anledning ångrat sitt kontrakt. Det är en partiledare som låter rättsstaten lösa tvisten. I grunden inget anmärkningsvärt.

Här finns inga misstankar om bedrägeri. Det är en säljare som av någon anledning ångrat sitt kontrakt. Det är en partiledare som låter rättsstaten lösa tvisten. I grunden inget anmärkningsvärt. En stor mängd riksmedier verkar tycka annorlunda.

Även opinionsbildare har gjort saken till sin. Aftonbladets ledarsida slog den 1 mars fast att ”Husköpet har visat vem Ebba Busch är”. Exakt vad detta är framgår sedan inte, mer än att ”Busch sett alldeles för många amerikanska advokatfilmer”.

Saken tog en extra vända när Ebba Busch i ett Facebookinlägg lade fram sin syn på tvisten. I det framförde hon också faktiska omständigheter om motpartens juridiska ombud. Just den redogörelsen från Buschs sida föranledde Svenska Dagbladets juridiska kommentator, professor Mårten Schultz, att skriva ”Inlägget utgör därmed i teknisk mening förtal” (SvD 23/2). Efter det gjordes en anmälan om förtal som sedan tagit turen via åklagare till Justitiekanslern och tillbaka igen (SVT 2/3).

Hur mycket allmänna resurser som tas i anspråk på grund av spekulationer i medier är en sak. Journalistikens roll en annan. Medier kan förklara att de är konsekvensneutrala, en slags journalistisk modell och självbild som låter just neutral: rapportera och ta inte hänsyn till följderna, ingen kan ändå styra över dem. Den teorin har dock uppenbara brister. Först och främst är medier och journalister aktörer. Man väljer vad som ska lyftas fram, hur mycket och på vilken plats.

Journalistik handlar om att värdera vad som är av vikt för allmänheten, och i det ingår att bedöma konsekvenser för de inblandade. I detta fall är rapporteringen motiverad av att ena parten i högsta grad är en offentlig person: partiledaren Ebba Busch. Den potentiella skadan slår mot henne, både i rollen som partiordförande och i rollen som privatperson, husköpare och mamma. Minst lika svårvärderat är hur det slår mot den andra inblandade parten, säljaren vars ålder, hälsotillstånd och andra privata förhållanden nu är allmänt omdiskuterade.

quote
Expressen anser uppenbarligen att husköpet säger något om vem Ebba Busch är.

Allt detta går i slutänden tillbaka till att ansvariga på Expressen ansett att rapporteringen motiveras av det som konkurrenten Aftonbladet redan dragit slutsatsen av på ledarplats: ”Husköpet har visat vem Ebba Busch är.” Expressen anser uppenbarligen att husköpet säger något om vem Ebba Busch är. Annars hade artiklarna aldrig publicerats.

Har övriga medier dragit samma slutsats? Har Sveriges Radio kommit fram till att en fastighetstvist är det som talar om vem Ebba Busch är och att det är avgörande för hennes roll som ledare för ett riksdagsparti? Hur kan man annars komma till slutsatsen att en än så länge icke existerande förlikning mellan två privata parter blir till direktsändning och nyhetsflash?

quote
Är denna tvist i närheten av att vara på topplistan av politiska angelägenheter som påverkar människor och Sverige?

Och är denna tvist i närheten av att vara på topplistan av politiska angelägenheter som påverkar människor och Sverige? Har varje redaktion gjort sin egen bedömning eller bara dragits med av de andra?

På regeringskansliet sitter nu personer och skänker en tacksamhetens tanke till den samlade granskande makten som väljer att lägga en stor del av sin tid och rapportering på en oppositionspolitikers privata affärer. Då hamnar så mycket annat i skuggan. Som verkliga politiska misstag och misslyckanden.

Läs mer