Tjejer ska kunna gå i bikini

Ledare Artikeln publicerades
Nu ska uniformerade poliser patrullera på badet.
Foto:Yvonne Åsell/SvD/TT
Nu ska uniformerade poliser patrullera på badet.

...utan att bli tafsade på.

I söndags plaskade två elvaåriga tjejer runt i bassängen på ett badhus i Växjö. Men plötsligt började sju-åtta killar ge sig på dem; de tog dem mellan benen och på brösten. I bassängen. Mitt i leken.

I måndags rapporterade Expressen att en flicka någon gång under årets inledning blivit våldtagen på Eriksdalsbadet i Stockholm. Händelsen var bara den senaste i en lång rad där flickor drabbats.

Under förra året steg antalet anmälningar till 18. Vid ett enda tillfälle i början av januari var det ett tiotal unga män som gick runt och tafsade på flickor. Två tioåringar attackerades i rutschkanan av en pojke som tafsade dem på könsorganen. Mitt i bassängen. Mitt i leken.

  Polisen har nu valt att utöka bevakningen med uniformerade poliser på plats på Eriksdalsbadet. Och det är ju bra att något görs, för på sin hemsida skriver Polisen att man ”under flera år samarbetat med badhusets personal för att badet ska vara en trygg plats för alla” (25/1) – och det hjälpte uppenbarligen inte alls! Vad har de gjort? Suttit i ring och diskuterat? Sippat mineralvatten och kollat power points?

  Mjukis-Sverige visar sig just nu på sin sämsta sida.

  I Växjö var simhallens respons att avvisa två av killarna från äventyrsdelen. Men de tilläts alltså stanna kvar i övriga simhallen, vilket resulterade i att de senare satt i fiket och med gester och blickar hotade de 11-åriga tjejer som de tidigare trakasserat. Varför slängdes killarna inte ut? Hur kan personalen bete sig så mesigt och fegt mot personer som uppenbart borde ha portats från badet för alltid?

  I stället för självrannsakan ber nu badet Länsstyrelsen om tillåtelse att sätta upp kameror, vilket ju vore bra, om än otillräckligt –och tydligen blir det svårt att få tillstånd då byråkrati och regler som ofta går före förnuft.

  Och i stället för att ha bättre koll eller införa tuffare regler mot förövarna bestämde sig Eriksdalsbadet för att separera kvinnor från män i bubbelpoolerna.

  Man blir vit om knogarna. Självklart ska vi inte ha särskilda kvinnotider i kommunala simhallar. Män ska helt enkelt lära sig att röra sig bland kvinnor utan att ge sig på dem. Bara i ålderdomliga kulturer skyddas kvinnors gunst genom att skylas eller separeras från män och på så vis ”freda” männen från frestelse. Sånt trams ska vi inte ägna oss åt här, i jämställda Sverige! Kvinnor ska ha rätt att svassa omkring i bikini utan att det är en entrébiljett till att våldta – och den rätten ska försvaras. Män måste lära sig att hålla sin lugn trots nakenhet framför ögonen. Om vi väljer den andra vägen legitimerar vi det sjuka.

  ”Det är fullständigt oacceptabelt att ett badhus agerar på det här viset. Då ger badhuset efter för de sexuella trakasserierna och skickar signaler om en syn på kvinnor som är totalt förkastlig, kommenterade oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) (Dagens Nyheter 11/1). Hon har självklart rätt.

  Sluta mesa! Ett fritt samhälle förutsätter viss kontroll och tydliga regler. Utan dem är vi sårbara – av det enkla skälet att det finns idioter i världen. Om idioter tillåts fortsätta vara idioter får idioterna frihet i stället för vi andra.

  Vad simhallarna behöver är en ryggrad som är starkare än en amöbas. Avkräv id på alla som besöker baden och sätt upp en stoppskylt i nyllet på dem som inte sköter sig. Riv deras medlemskort. Anmäl dem. Men låt dem för sjutton inte stanna kvar och fika!

  Det går inte att blunda för att killarna i Växjö kom från ett flyktingboende och att det sannolikt är ensamkommande flyktingbarn som ligger bakom flera av händelserna i Stockholm. ”Vi vill inte peka ut en enskild grupp utan vi pratar om att det är pojkar utan vårdnadshavare”, säger Elisabeth Anestad, biträdande chef för polisen City (Expressen 25/1).

  Enligt Dagens Samhälle är inflödet av ensamkommande flyktingbarn 13-17 år stort och de allra flesta är pojkar. En övervägande del kommer från Afghanistan – där många ser på västerländska kvinnor som horor.

  Jag läste under min semester nu i januari Jenny Nordbergs utmärkta bok ”De förklädda flickorna i Kabul” (2014) och i den beskrivs hur många – både kvinnor och män –  har föreställningar om att kvinnor här har sex med tusentals män.

  I Afghanistan får inga kroppskonturer för synas på kvinnor när de rör sig, färgglada kläder är otänkbart för många. Man får inte gestikulera eller prata för högt. Enligt undersökningar från bland annat FN blir nio av tio afghanska kvinnor misshandlade av sina män i någon form.

  Klart att dessa kulturella föreställningar inte lämnar en människa bara för att hen kliver över gränsen till ett annat land. Klart att det behöver hanteras.

  Migrationsverkets kommentar till händelsen i Växjö är att de bara har till uppgift att pröva ansökan och erbjuda boende – i övrigt får människor klara sig själva.

  Så ansvarslöst! Svenska samhället behöver för gemenskapen och trygghetens skull sätta in insatser från dag ett där de nyanlända får lära sig om kulturen här och vad som gäller. Hur svårt kan det vara att se behovet av detta? Naturligtvis kommer inte alla afghanska pojkar att bete sig illa, men problemet finns.

  Min önskan är att alla flickor och tjejer ska kunna röra sig fritt ihop med pojkar och män och känna sig trygga. Vi ska kunna klä oss i klarrött, visa håret fritt, skratta ihop med barn av båda kön när vi besöker badhus. Inte möta trauman i bassängen. Mitt i leken.

  Läs även tidigare ledare:

  Vicka på rumpan

  Dilemmat med de ensamkommande barnen

  Och följ alla på www.kristianstadsbladet.se/ledare