GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Etnisk rensning upphör bara genom ukrainsk seger

Vi får aldrig blunda för det som sker i Ukraina. Ryssland ägnar sig åt etnisk rensning.
SIGNERAT • Publicerad 16 juli 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Putin är ytterst ansvarig för krigsbrotten.
Putin är ytterst ansvarig för krigsbrotten.Foto: Mikhail Klimentyev

Sakta men säkert inser fler och fler hur brutalt det ryska angreppskriget mot Ukraina är. Sakta men säkert framkommer det att det inte bara handlar om att vinna ett territorium som Putin i sin förvanskade världsbild tycker är ryskt. Sakta men säkert förstår alltfler att krigsbrotten som den ryska krigsmakten ägnar sig åt inte är enstaka övertramp av enskilda individer eller förband. Sakta men säkert förstår vi att den ryska krigsapparaten hyser noll respekt för krigets lagar.

För var dag som går blir det tydligare och tydligare att brutaliteten, viljan att lägga under sig territorium och krigsbrotten är en del av en rysk plan. En plan som sanktionerats av Putin själv. Planen går ut på att etniskt rensa Ukraina. Det sker med en rad medel och metoder. Vi ser det dagligdags i bombningarna och raketattackerna mot civila mål som skolor, universitet, forskningsanläggningar och kulturinstitutioner. Den ukrainska historien, språket, kulturen och idealen ska genom den ryska krigsföringen bombas bort.

Till det ska läggas bombningarna av civila bostadshus där barn, kvinnor och män långt från stridslinjerna lever i ett lotteri. När som helst och nästan var som helst i Ukraina kan det ske raketattacker mot civila mål. Även om det ukrainska luftvärnet avvärjer en del attacker är det i praktiken omöjligt att helt skydda sig. Sjukhus och vårdinrättningar är enligt krigets lagar fredade men Ryssland gör dem istället till måltavlor.

”Den ukrainska historien, språket, kulturen och idealen ska genom den ryska krigsföringen bombas bort.”

I ockuperade områden pågår en etnisk rensning där miljontals ukrainare tvångsförflyttas till Ryssland. De fråntas sina ägodelar och blir av med sina ukrainska pass och placeras långt från sitt hemland. Våldtäkter och summariska avrättningar används som psykisk terror för att kuva befolkningen.

Allt detta är sådant som sker bortom de militära skådeplatserna. Bortom krigets brutala fasor som militärer som ställs mot varandra upplever. Bortom den ryska artilleribeskjutningen av ukrainska ställningar.

Vi får aldrig blunda för den etniska rensning som Putin beordrat och vill genomföra i Ukraina. Vi får aldrig låta likgiltigheten för det som händer komma över oss. Stödet från Sverige och andra demokratier till Ukraina får aldrig svaja. Den ryska aggressionen får inte löna sig. Den etniska rensningen i Ukraina kommer fortsätta så länge Ryssland har möjlighet och chans. Blott och enbart genom ukrainsk seger i kriget kommer den att upphöra.

Johan HammarqvistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.