GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: EU spelar en avgörande roll för kriget mot Ryssland

Ursula von der Leyen personifierade EU:s kamp mot Putin i sitt linjetal inför Europaparlamentet.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 september 2022
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal på onsdagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal på onsdagen.Foto: Jean-Francois Badias

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav sitt linjetal inför Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen var hon dagen till ära klädd i blått och gult. Förvisso Sveriges färger, men i detta sammanhang är det EU:s och allra främst Ukrainas kulört.

På plats för att lyssna på talet var Ukrainas första dam Olena Zelenska, gift med landets uppmärksammade och hyllade president Volodymyr Zelenskyj. Föga förvånande ägnade von der Leyen en stor del av sitt tal åt att prata om Rysslands krig mot Ukraina.

Linjen var tydlig: som Ursula von der Leyen uttryckte det är detta inte bara Ukrainas krig utan även Europas. Ryssland attackerar våra värderingar, vår ekonomi och vår framtid. Demokrati står mot diktatur.

”Ryssland attackerar våra värderingar, vår ekonomi och vår framtid. Demokrati står mot diktatur.”

Ett nytt besked från von der Leyen var att man ämnar öppna upp EU:s inre marknad för Ukraina och att landet ska ingå i telefonisamarbetet. Det är viktiga beslut. Landet bjuds sakta men säkert in i den europeiska gemenskapen.

De centrala frågorna som EU brottas med till följd av kriget känns igen från svensk inrikesdebatt. Som en direkt följd av invasionen upptog el- och gaspriserna en stor del av talet, och i delar visade Ursula von der Leyen på ett mer moget sätt att svara på problemet än våra inhemska svenska politiker.

Gemensamma åtgärder för att spara energi ska införas. Hon tog upp egna minnen av 1970-talets oljekris då folk tvingades till ”bilfria helger”, och räddes inte att kritisera de fossila subventioner som gjort Europas ekonomier svagare och mer beroende av Ryssland. Men samtidigt vill kommissionen nu inte bara stödja familjer som drabbas hårt av de höga elpriserna utan ska också innan året är slut lägga förslag om att göra om energimarknaden i grunden genom att frikoppla gasen från elprissättningen.

Problemet är akut, och det är bra att EU agerar för att underlätta för hushållen. Men det är samtidigt lätt att instämma i den oro den svenska Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) uttrycker – risken är att vi gör om en marknad som i grunden fungerar, bara för att Tyskland har stora gasproblem på grund av Nordstream och nedläggning av kärnkraft. .

Visst bör övriga EU-länder agera solidariskt med Tyskland. Men det är samtidigt värt att komma ihåg att landet självmant försatt sig i denna position, både säkerhetspolitiskt och energipolitiskt. Det minsta man kan begära är att tyskarna själva bidrar, genom att hålla sin kärnkraft igång och genom att sluta motarbeta vapenexport till Ukraina. För som tyskan Ursula von der Leyen sade i talet: det här kriget är inte bara Ukrainas utan hela Europas. Inklusive hennes hemlands.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal på onsdagen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal på onsdagen.Foto: Jean-Francois Badias
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.