Folkvalda ska inte uppmana till lagbrott
De som sitter i en beslutande församling bör ha en respekt för att de regler som sådana röstar fram.
Visst kan man tycka annorlunda, men att strunta i majoritetens beslut och göra som man vill är bara själviskt. Vi lever i en demokrati och i en sådan behöver man kompromissa och sen finna sig i det som bestäms – om det inte passar får man väl lämna sin plats i fullmäktige och bli aktivist med risk för bestraffning.
Dimitrius tröja innehöll ett politiskt budskap, och det är väl helt i sin ordning egentligen, men problemet är att budskapet gick över gränsen. Det handlade inte om att försöka övertyga andra om att stödja ett förslag; det var en uppmaning till att bryta mot lagar som röstats fram i demokratisk anda.
Niclas Nilsson (SD) reagerade och väckte en ordningsfråga, men presidiet hänvisade till yttrandefriheten och Dimitriu fick behålla tröjan på. På det reagerade hon med att ”det är märkligt om man ska diskutera vad kvinnor får ha eller inte ha på sig” – som om det bara var en fråga om mode och smak. ”Det var någon kort liten sverigedemokrat som ropade”, var hennes respons – som om man föraktfullt kan avfärda en åsikt baserad på avsändarens längd.
Hon såg själv inget problem med budskapet. ”Inte så länge det står för demokratins principer. Min tröja säger inget olagligt, den uppmanar kanske till civil olydnad i framtiden”.
Men faktum är att tröjans budskap var övertydligt. ”Om det blir olagligt – göm två” går faktiskt inte att tolka på annat sätt än att man ska bryta mot lagar man inte tycker om.
Vi behöver politiker som finner sig i det ibland imperfekta som blir resultatet av att olika åsikter möts, som tänker ”nu ska jag kämpa hårdare för att min åsikt ska vinna gehör”. Vi behöver inte några egoistiska primadonnor som vill få allt de pekar på, oavsett andras vilja. Vi behöver politiker som inser att alternativet till demokratin är betydligt värre. Mycket, mycket värre.