Carolin Dahlman: Fräckt att erbjuda polskor "gratis" abort här

Ledande miljöpartister vill att svenska skattebetalare ska betala för polska kvinnors aborter. Men detta är svekfullt både mot dem som väntar i svenska vårdköer och mot dem som får bekosta MP:s tvångssolidaritet.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 2 november 2020
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
”Jag är så trött på att framstå som gnidig, men om de röda vill skänka bort dina pengar utan eftertanke blir jag ju tvungen.”

Många har med rätta protesterat mot en planerad ny abortlag i Polen som skulle göra redan restriktiva lagar hårdare genom att förbjuda abort av skadade foster.

I Sverige har MP reagerat på det sätt som MP ofta gör – genom att välkomna alla hit för att göra aborter på andras bekostnad. I en tid när vårdköerna är brutala är det bortom fräckt mot alla sjuka svenska skattebetalare som väntar på hjälp. Dessutom är polska kvinnor som EU-medborgare redan välkomna hit om de betalar för sig, så MP-utspelen andas vänsterpopulism.

"Låt polska kvinnor göra abort i Sverige", skrev jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och språkröret Isabella Lövin (MP) i sociala medier häromdagen. De menade att det är dags att Sverige står upp för polska kvinnor och erbjuda "fri, subventionerad" abort, detta med anledning av att många svenska kvinnor på 60-talet sökte sig till Polen för att göra aborter. "Det är dags för oss att ge tillbaka", menade Anna Sibinska och Janine Alm Ericson, riksdagspolitiker från MP i ETC.

Det är sant att många svenskor reste till Polen på 60-talet eftersom aborter blev lagliga här först 1975. Men kvinnorna fick faktiskt ofta betala för ingreppen. Enligt Hans Nestius, som på 60-talet var aktiv i Liberal Ungdom och förmedlade kontakt mellan svenska kvinnor och polska läkare, kostade ingreppet cirka 500 kronor, vilket motsvarar dryg 5 000 kronor idag.

Hur mycket MP-kvinnorna har tänkt att de polska kvinnorna ska betala är oklart. "Subventionerade och överkomliga priser" kan ju vara allt från ingenting till de tusentals kronor aborter faktiskt kostar. Organisationer för kvinnorättigheter beräknar att cirka 80 000 illegala aborter sker varje år i Polen; hur många det svensk vårdsystemet ska välkomna framgår inte.

"Det är inte välgörenhet – det är att säkra mänskliga rättigheter och varje kvinnas rätt till sin egen kropp", skrev MP-kvinnorna. Men då kommer man till följdfrågan hur många som Sveriges skattebetalare ska erbjuda rättigheter? Orden är lätta att uttala, de låter så fina och självklara på något sätt, men tyvärr måste vi träiga vuxna i rummet invända med realism.

Enligt Amnesty lever 90 miljoner kvinnor i fertil ålder i någon av de 26 länder där abort är helt förbjudet. WHO konstaterar att ungefär 47 000 flickor och kvinnor dör varje år till följd av farliga och olagliga aborter. Detta är oerhört tragiskt, men visar också på vidden av MP-förslagen. Var går gränsen? Tänker de ens på det?

Jag är så trött på att framstå som gnidig, men om de röda vill skänka bort dina pengar utan eftertanke blir jag ju tvungen. Enligt P1-programmet Kaliber fortsätter vårdskulden att växa i spåren av coronapandemin. Hittills i år har 76 000 operationer inte hunnits med. Bakom varje siffra finns en människa som lider.

Det är lätt att sympatisera med alla som demonstrerar mot restriktiva abortlagar i Polen, och nog behöver aborträtten försvaras via opinionsbildning och i EU-sammanhang.

Dessutom kan vi stötta privat. Jenny Sonesson, tidigare liberal ledarskribent, kommenterade på Facebook: "Regeringspartiet MP vet kanske inte att det sedan många år är fullt lagligt att köpa abortvård i Sverige för utlänningar. MP kan därför starta en insamling för att köpa abortvård till just polska kvinnor. Jag bidrar gärna med en slant."

Sådan frivillig solidaritet är värd applåder. Men Miljöpartiet vill som vanligt tvinga från politiskt håll – utan tanke på de långsiktiga konsekvenserna för svenskars frihet och välfärd. Det har jag som klassiskt liberal ingen respekt för.

.

.

Läs gärna också:

Enligt Skånes universitetssjukhus kostar ett besök på abortrådgivningen 1 917 kr. En medicinsk abort med besöken och läkemedel kostar 5 600 kr. En medicinsk abort där patienten är inlagd i slutenvården kostar 12 224 kr

”Det är relativt vanligt att kvinnor från EU bokar tid för abort i Sverige utan att de vistas eller bor här (och därmed uppfylla kraven för svensk sjukvårdsförsäkring). Inom kvinnosjukvården på Sus Malmö uppskattar man att det i snitt är ca 3 personer per vecka.”

.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.