GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Hammarqvist: Fyra förlorade år med Lars Johnsson vid rodret

”Treblockslösningen” i Hässleholm har varit ett fiasko. Ett majoritetsstyre måste komma på plats efter valet.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
”Treblockslösningen” har inte fungerat i Hässleholm. Det bär ytterst kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) ansvaret för.
”Treblockslösningen” har inte fungerat i Hässleholm. Det bär ytterst kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) ansvaret för.Foto: Mikael Persson

När mandatperioden går mot sitt slut är det inte svårt att konstatera att det i mångt och mycket varit ytterligare fyra förlorade år för Hässleholm. Den så kallade ”treblockslösning” som kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) drev igenom med stöd av Sverigedemokraterna och Folkets Väl har varit ett misslyckande.

Modellen byggde på att M, KD och L skulle styra i minoritet och än luta sig mot SD och än mot vänstersidan. Kritikerna som varnade för att modellen inte skulle ge stabilitet och hållfasthet i olika politiska beslut har fått rätt. Kommunen styrs mer dag för dag på bekostnad av långsiktigheten. Medborgare, företag och kommunens tjänstepersoner får därmed leva i ett nyckfullt klimat beroende på vilken sida politikerna vaknat på.

”Efter två perioders politisk turbulens behöver Hässleholm en nystart.”

För detta bär moderaten Lars Johnsson – som nu siktar vidare mot region och riksdag – det yttersta ansvaret. Viljan att luta sig åt vänster har inte varit stor trots att det hade kunnat ge en bättre långsiktighet i vissa beslut. Oviljan att luta sig åt vänster hade inte varit konstig om det hade varit så att Johnsson hade säkrat upp en ordentlig majoritet med SD. Något han inte gjort och det finns åtskilliga tillfällen där SD visat att de inte alltid är att lita på då de först stöttat förslag för att sedan ändra sig. Det underlättar inte heller att det tycks finnas falangstrider inom M där toppen på isberget var petningen av Kenny Hansson ner till en trettondeplats på valsedeln.

Bristen på långsiktighet kombinerat med en politisk otydlighet är en bidragande orsak till att Hässleholm åkt rutschkana i Svenskt Näringslivs rankingar över företagsklimatet i landets kommuner. Detta samtidigt som bra företagsvillkor är en av de viktigaste parametrarna för tillväxt och utveckling. Inte minst viktigt för en kommun som Hässleholm med en för låg skattekraft. Lars Johnsson har löften till trots inte förmått ta tag i detta. Det får betecknas som anmärkningsvärt.

Att ”treblockslösningen” varit ett misslyckande blir tydligt när i princip alla partier nu talar om att det är viktigt att kommunen får ett ordentligt majoritetsstyre under kommande mandatperiod. Ett sent uppvaknande är bättre än inget uppvaknande, men det är besynnerligt att så lite gjorts för att ändra tillvägagångssättet när de flesta insett behovet av justeringar.

Efter två perioders politisk turbulens behöver Hässleholm en nystart. Oaktat vilka partier som får väljarnas stöd på söndag så måste de som väljs vara beredda att samverka och kompromissa för kommunens bästa. Ett majoritetsstyre måste komma på plats. Snäv partiegoism måste stå åt sidan. Allt för att den stora potential kommunen besitter ska tas tillvara på bästa sätt. Rösta därför på partier och kandidater som har denna insikt och också vill omsätta den i praktiken.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.