Game of Thrones-effekten

Ledare Artikeln publicerades

Regeringen Löfven skulle passa i en fantasyserie. Men inte i verkligheten.

I dag börjar femte säsongen av den amerikanska tv-serien Game of Thrones sändas på tv-kanalen HBO Nordic. SVT har sänt de fyra tidigare säsongerna i tvåan, och för många är det stora fantasydramat den största TV-händelsen under året.

Game of Thrones har det mesta: Intriger, politiskt spel, kärlek, drama, mord, drakar och lite naket. TV-produktionen bygger på en ännu ofärdig bokserie av George RR Martin och både tv-serien och böckerna har hyllats för att skildra olika typer av personer. Få är riktigt goda eller riktigt onda i kampen om den åtråvärda järntronen, utan världen drivs genom gråskalor och människor som för betraktaren verkar rätt mänskliga.

Den internationella succén säger något om sin samtid. Runt om på seriens inspelningsplatser kan man åka på Game of Thrones-turism och titta på kroatiska ruiner eller isländsk natur, inte för deras egen historia, utan som de platser de är i tv-serien. Wallanders Ystad är tyvärr inte jämförbart med den turistboom kroatiska Dubrovnik fått som Game of Thrones huvudstad King’s Landing. TV-serier blir en samlande punkt i en global värld bland människor med annars vitt skilda referensramar.

  Samtidigt är det politiska spelet påtagligt. I Game of Thrones håller statskassan på att ta slut, man måste hushålla med resurser för att klara kommande militära konflikter, man lånar från främmande makt och det är liksom i verkligheten ofta lättare att satsa på att lösa små men synliga problem snarare än att ta tag i de större strukturerna.

  Även om en fantasyvärld tillåter lite mer ond bråd död än verkligheten finns det politiska lärdomar att dra.

  Det räcker inte med att vilja gott, utan man måste visa hur politiska förslag är relevanta för sin omvärld, och man måste visa hänsyn till sina väljare och deras resurser när man hushåller landets ekonomi. När regeringen väljer att höja skatten på ISK-sparkonton, driver landet till minusränta och i smyg försöker införa den kanske mest byråkratiska elektronikskatten som någonsin setts kanske de tror att de är listiga på bästa Tyrionvis, men de beter sig snarare som en bufflig Joffrey.

  I den verkligheten borde man klara av att ta bättre ansvar för ett lands ekonomi än i fantasyvärldar med drakar och zombier. Då måste man se till att människor får lov att bygga sin egen ekonomi, att det lönar sig att spara och inte uppmuntra till att konsumera över sina tillgångar.

  Det är inte långsiktigt att försöka få in mer pengar till staten genom att införa nya byråkratiska skatter eller driva folk till svartarbete utan Rot och Rut, utan man måste underlätta nya satsningar och få fler i arbete.

  Annars blir det snart en Game of Thrones-effekt ingen politiker vill vara med om. Är det något serien är känd för annars, är det hur snabbt ett maktinnehav kan förloras.

  Fakta

  Johanna Nylander

  Liberal skribent och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen

  Visa mer...