Annons

Johan Hammarqvist: Gängbrottsligheten är en svårbekämpad svulst

Samtidigt som dödligt skjutvapenvåld ökar minskar brottsligheten generellt bland unga män. Samhällsutvecklingen pekar sålunda åt olika håll.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 april 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Flera skottlossningar har ägt rum i centrala Hässleholm.
Flera skottlossningar har ägt rum i centrala Hässleholm.Foto: Lasse Ottosson

När en mindre stad som Hässleholm på kort tid drabbas av ett flertal skottlossningar och en sprängning är det naturligt att oron i samhället går upp. Människor undrar med rätta vad som händer och om de behöver känna rädsla för egen del. Samtidigt är det mycket som tyder på att dessa brottsliga gärningar handlar om uppgörelser inom den kriminella sfären.

”Det är inga skjutningar på måfå och därför är risken för människor som inte ingår i kriminella miljöer att drabbas generellt liten.”

Det är sålunda inga skjutningar på måfå och därför är risken för människor som inte ingår i kriminella miljöer att drabbas generellt liten. Något som chefen för polisens avdelning för grova brott i nordöstra Skåne, Anders Svenson, påpekar i Kristianstadsbladet/Norra Skåne den 13 april.

Annons

Det tar ändå inte bort all oro, speciellt inte hos dem som bor i de aktuella fastigheterna kring Götagatan och Viaduktgatan i Hässleholm. Då är det högst naturligt att känna rädsla eftersom man kan komma att utsättas när fel lägenheter än de tänkta utsätts för brottsliga handlingar.

Extra viktigt i sammanhanget är att inte koppla samman dessa händelser med oro för att bli utsatt för andra typer av brott i sitt hem eller på städernas gator och torg. Till exempel lyfter kriminologen Fredrik Svensson fram att brottsligheten bland unga män generellt minskar i Kristianstadsbladet/Norra Skåne (13/4). Däremot påpekar han att skjutningar och annat våld ökar i den gängrelaterade världen.

Det pågår sålunda något av en parallell utveckling. En där kurvorna pekar åt rätt håll och en där kurvorna pekar åt fel håll. Ett exempel på det sistnämnda är den uppmärksammade skjutningen på Gamlegården i Kristianstad förra året. En skjutning som avvek från det vanliga tillvägagångssättet då den skedde på öppen gata där människor som inte är inblandade i olika gäng drabbas.

”De brottsliga elementen som blir utsatta för skottlossning eller sprängningar är inte pigga på att berätta något för polisen.”

Tyvärr är händelserna i Hässleholm inga engångsföreteelser. Skottlossningar sker på olika platser runt om vårt land och allt oftare med dödlig utgång. Hittills under 2022 har 20 personer dödats i skjutvapenrelaterat våld. Om trenden från tidigare år håller i sig talar mycket för att nya högsta nivåer gällande dödsskjutningar nås enligt polisens gängexpert Gunnar Applegren. Han tillägger att ”stämmer den trenden har vi ett fruktansvärt år framför oss”. Det tycks som att skjutningar inte bara handlar om att skrämmas och markera utan också för att döda rivaler.

Vad som exakt ligger bakom händelserna i Hässleholm den senaste tiden är okänt och därför olämpligt att spekulera om. Klart är dock att denna typ av brottslighet är svår att komma åt. De brottsliga elementen som blir utsatta för skottlossning eller sprängningar är inte pigga på att berätta något för polisen. De vill ha så lite samröre med polisen som möjligt för att inte dra ljus till sina egna ljusskygga handlingar. På så sätt har myndigheterna svårare att kunna utreda dessa brott än om man har offer som samarbetar och själva har ett intresse av att förövare ställs inför rätta.

Att komma till rätta med gängrelaterad brottslighet är oerhört angeläget. Det är en svulst i samhällskroppen. Det finns emellertid inga snabba och enkla lösningar. Hade det varit enkelt hade problemen med gängrelaterad brottslighet varit lösta för länge sedan. Därför måste vi vara beredda på en utdragen kamp där alla stenar måste vändas på.

Annons
Annons
Annons
Annons