GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gängen kan inte besegras med de gröna

Statsministern, inrikesministern och justitieministern lovar att visa att staten är starkare än gängen. Hittills har de inte lyckats. Så har Socialdemokraterna också valt gröna ansvarsförnekare till regeringspartner.
Ledare • Publicerad 19 juli 2021 • Uppdaterad 19 juli 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Fel partner i kriget mot gängen.
Fel partner i kriget mot gängen.
Foto: Christine Olsson/ TT

Många hävdar att man inte ska göra politiska eller partipolitiska poänger av tragedier. Men våldsutveckling och kriminalitet i människors vardagsliv är i högsta grad politik. Trygghet, brottsbekämpning och brottsutvecklingen över tid är ytterst politikens uppgift. Det är osäkert om någon ledande politiker har förmågan att både analysera rådande situation och att finna rätt kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att vända sakernas tillstånd. Regeringen har hittills inte samlat sig nog, inte heller lyckats att nå fram till oppositionen för att finna tillräckligt kraftiga motåtgärdspaket för att plocka bort mördare och vapen från gatorna. Och det är inte konstigt med den partner Stefan Löfven valt att regera med.

Reaktionen över enstaka extrema händelser, som polismord och två skjutna lekande småbarn, är också politisk. Regeringsrepresentanten, jämställdhets- och bostadsministern Märta Stenevis känslosamma twittrande är avslöjande: ”Jag är bestört och förbannad över skottlossningen i Flemingsberg där två barn skadats. Att våldet tränger sig in i miljöer där små barn vistas är allvarligt och helt oacceptabelt. Våldet, vapnen och gängen har ingen plats i vårt samhälle!”

Det är ett synnerligen märkligt uttalande då våldet, vapnen och gängen har en synnerligen stor och skrämmande plats i samhället och det under Märta Stenevis vaktpass. Regeringsföreträdares främsta uppgift är inte att leverera självklarheter när barn, butiksägare, pizzeriabesökare och poliser blir skjutoffer i svenska bostadsområden. Ministerns uppgift är att göra allt som står i hennes makt för att det inte ska hända igen.

Om Stenevi inte har en plan för hur polisen ska agera för att här och nu ta kommandot över bostadsområdena och avväpna gangstrarna så blir hennes ord inte bara meningslösa, de blir provocerande. De blir till ett slags erkännande av att hemska brott förekommer men samtidigt en förnekelse av att det är ett omfattande samhällsproblem som hotar människors trygghet i deras vardag, en förnekelse av att hon själv som minister i regeringen har mer inflytande än andra medborgare över vad som ska göras åt saken. Och ska man tala specifikt ministeransvar är det sannerligen både en jämställdhets- och bostadsfråga att unga kriminella män gör områden till sina och tar ifrån andra unga pojkar, flickor och deras mammor den trygghet de har rätt till runt hemmet.

Ska Stefan Löfven, Mikael Damberg och Morgan Johansson visa att de menar allvar med talet om att staten är starkare än gängen, att förövare ska jagas till världens ände, att alla barn ska känna sig trygga när de leker på gården, att mördare ska in på kåken, måste de vara beredda att ge polis och åklagare alla de verktyg de behöver. Det kan kräva extraordinära åtgärder, där ”sluta skjut” innebär att den kompetens som med all säkerhet finns inom svensk poliskår om hur man ska hantera tonåringar och vuxna män som styr områden med skjutvapen och våld, också utnyttjas till fullo. Ska någon sätta upp vägspärrar är det svensk polis, inte gängledare. Det är polisen som ska ha vapenförråd, inte mordbenägna ynglingar. Det ska vara polisen som bestämmer hur och när journalister ska besöka områden, inte aggressiva maskerade unga män.

Ska kriminella få det riktigt jobbigt måste de veta att de har en samlad stat att möta. Socialdemokraterna bör söka samarbete i riksdagen hos dem som är redo att möta hårt med riktigt hårt. Stefan Löfven har valt de drömmande ansvarsförnekande gröna. Det håller inte.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.