GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Ge mer vapen och Archer till Ukraina

För så här nära världskrig kan vi inte tillåta oss att vara.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 november 2022 • Uppdaterad 17 november 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Tio miljoner ukrainare saknar nu elektricitet i sina hem. Invånare i Cherson tvingades ladda sina telefoner på ett torg på tisdagen.
Tio miljoner ukrainare saknar nu elektricitet i sina hem. Invånare i Cherson tvingades ladda sina telefoner på ett torg på tisdagen.Foto: Efrem Lukatsky

Vi, utanför Ukraina, kan andas ut för denna gång. Kriget utvidgas inte – just nu. Raketen som på tisdagskvällen föll ner i den polska byn Przewodów och dödade ett par personer avfyrades inte direkt av Ryssland. Polackerna föll offer för ukrainskt luftförsvar; under tisdagen terrorbombade Ryssland Ukraina med 90 kryssningsrobotar och tio iranska patrullrobotar, varav ukrainarna lyckades slå ut alla förutom 15 kryssningsrobotar. Men en luftförsvarspjäs råkade alltså passera gränsen mot Polen.

”Några ryska skott utanför Ukraina kan eskalera till en öppen konflikt mellan Kreml och Nato.”

Innan Polen – och resten av Nato – lyckades reda ut vad som hade hänt höll världen andan. För det är just så här som Rysslands illegala anfallskrig kan urarta fullständigt. Några ryska skott utanför Ukraina kan eskalera till en öppen konflikt mellan Kreml och Nato.

Den iskalle Putin bär dock hela ansvaret för helvetet i Ukraina och för det ytterligare spända läget i omvärlden. Där om får det inte råda några som helst tvivel.

Den ryska armén fungerar i dag som en köttkvarn – som hackar i sig främst ryska soldater. Omkring 100 000 har dödats eller skadats hittills, och de saknar god utrustning och utbildning. Putin använder dem cyniskt som kanonmat.

Självfallet lider även människorna i Ukraina. Uppskattningar gör gällande att 100 000 ukrainska soldater har mist livet eller skadats. Mellan 15 och 30 miljoner ukrainare har tvingats fly från sina hem och troligen har 40 000 civila mördats. Efter den senaste tidens bombningar lever tio miljoner ukrainare utan elektricitet.

Och nu väntar en bister vinter.

Därför är det utmärkt att Sverige ska skicka ett rejält stödpaket med humanitära och militära delar för drygt 3 miljarder kronor. För första gången bidrar vi med ett luftvärnssystem med kvalificerad ammunition – vilket är välkommet – men tyvärr avvarar vi inte heller denna gång artillerisystemet Archer, vilket Ukraina har bett oss om tidigare. Det är det pris vi får betala för att vi under många år nedmonterade det svenska försvaret.

”Västvärlden måste sätta P för Putin genom att skicka all det vapen och ammunition som president Zelenskyj och hans befolkning ber om.”

Det sofistikerade raketartillerisystemet Himars, som framför allt USA har försett Ukraina med, har starkt bidragit till att ryssarna fick ta till flykten från det nyss befriade Cherson. Ryssarna saknar såväl luftherravälde som artilleri med hög precision, varför de skjuter mängder på måfå med stor materiell förstörelse som följd.

Ju längre kriget tillåts fortgå, desto mer lidande och ond bråd död i Ukraina. Ett utdraget krig betyder också en högre risk för ett ännu större krig, rentav världskrig.

Det får inte hända.

Västvärlden måste sätta P för Putin genom att skicka all det vapen och ammunition som president Zelenskyj och hans befolkning ber om.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.