GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Generation Greta visade sig vara generation A-traktor

Högervindarna är starka bland unga visar resultaten från skolvalen.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 september 2022 • Uppdaterad 20 september 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Generation Greta märks inte av i skolvalet.
Generation Greta märks inte av i skolvalet.Foto: Paul Wennerholm/TT

”Pengar och pengar, å fan är det enda du tänker på dockor och cyklar och pengar och mat och sån skit. Va fan. Tänk om det kom hem en massa soldater och sköt din mamma och din pappa. Skulle det vara roligt tycker du, tycker du det skulle vara kul? Nä, men vad är det då? Vad är det?”

Citatet ovan är från den klassiska humorsketchen med lilla Anna efter att hon gett Sven Melander än det ena än det andra (felaktiga) svaret på frågan vad hon skulle önska sig mest av allt i hela världen, om hon fick önska sig precis vad hon vill.

Dockor duger inte. Cyklar duger inte. Pengar duger inte. Mat duger inte. Svaret Sven Melander avkräver är något ”som människor demonstrerar för och som Ryssland och Amerika ska prata om” och han nöjer sig inte förrän han får precis det svar som han önskar sig av lilla Anna.

Jag kommer att tänka på den hysteriskt roliga sketchen – som flitigt visades i samband med Melanders förtida bortgång – när statistik om hur det gick i skolvalen runt om i landet nu redovisas.

För det visar sig att unga inte alls röstade som man skulle kunna ha förväntat sig med tanke på den enorma hypen som funnits kring Greta Thunberg, hennes rörelse ”Fridays for future” och alla skolstrejker för klimatet.

I onsdagens KB/Nsk rapporterade vi om hur det gick i skolvalet i Kristianstad, Hässleholm, Osby, Bromölla och Östra Göinge. Röstade de grönt? Nej, knappast.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna går klart bäst hem i skolvalen i samtliga kommuner. Blott två, tre procent lade sin röst på MP. Och ungdomarna i nordöstra Skåne är inget undantag.

Siffror från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar samma trend för landet som helhet. I myndighetens redovisning för hur det gick för partierna i landets skolval – där 400 000 elever i högstadie- och gymnasieålder deltar – fick M 27 procent, SD 20,9 procent och KD 9,3 procent.

Samma högerlutning återfinns bland förstagångsväljarna, om man får tro SVT:s vallokalsundersökning. I kategorin förstagångsväljare (18–22 år) fick Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna egen majoritet (53 procent). Lägger man till Liberalerna handlar det om 58 procent.

”Hade de unga fått bestämma hade högerpartierna varit ännu större än vad de blev i riksdagsvalet.”

Helt enkelt: Hade de unga fått bestämma hade högerpartierna varit ännu större än vad de blev i riksdagsvalet.

Den tydliga högerlutningen bland unga stämmer till eftertanke. För medan det skrivits spaltmeter efter spaltmeter om unga som skolstrejkar för klimatet är det min allmänna bild att det knappast skrivits något alls om den kraftiga högerlutningen bland unga som snarare efterfrågar billigare diesel till sina a-traktorer än eko-mat på skoltallriken. Generation Greta visade sig i själva verket vara generation A-traktor.

Kanske beror detta på att vänsterlutande opinionsbildare på kultur- och ledarsidor – för att inte tala om alla influencers i sociala medier – har gjort stor sak av vad de själva vill se med fenomenet Greta Thunberg och helt förbisett vad som egentligen rör sig där ute bland ungdomarna i verkligheten.

”Men vafan, är du dum i huvudet. Det är ju inte det man ska ha. Vad är det man inte vill ha. Vad är det man ska ha då?” ”Fred”, svarar lilla Anna till slut.

”Ja, och det är precis det svenska barn vill ha mest av allt, fred på jorden”, avslutas Sven Melanders klassiska sketch.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.