Carolin Dahlman: Här får du en liten slant – köp dig nåt fint!

Enligt finansministern ska de extra kronor folk får behålla via skattesänkningar användas till att betala de dyrare plastpåsarna eller kanske köpa hämtpizza och blombuketter. Som vanligt vill de röda styra dig som en marionett för samhällsekonomins bästa. I vanlig ordning ses dina som pengar allas.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 september 2020
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Jessica Gow/TT

När Magdalena Andersson (S) intervjuades i P1 Morgon på måndagen undrade programledaren över syftet med att sänka skatten, då det blott rörde sig om en hundralapp extra i månaden. Finansministerns svarade att det handlade om grön skatteväxling: "När vi höjer skatten på plastpåsar, det är ju nåt som alla är med och betalar, då ska de pengarna betalas tillbaka till svenska folket" (21/9).

Programledaren undrade om det även var "för att göra folk lite gladare? Det handlar ju inte om så mycket pengar per person". Andersson förklarade att "det kanske gör att man köper en hämtpizza som man annars inte skulle ha gjort, eller man kanske går till blomsteraffären och köper en blombukett som man annars inte hade gjort. Det bidrar till att hjulen snurrar i ekonomin."

Ja, tro inte för ett ögonblick att det är av respekt för dig (för att det i grunden är dina pengar) som du får behålla dem. Nejnejnej, detta är ett litet konsumtionsbidrag för att hålla företagen igång i krisen. En liten slant att placera i valfri butik – så får staten in moms också, mums!

Politiker och tyckare från vänsterhåll tycks återkommande se oss individer som en slags mjölkkossor och brickor i ett större samhällsbygge. De pengar vi drar in via arbete verkar i deras ögon vara allas egendom.

Två representanter från Socialdemokrater för tro och solidaritet vände sig nyligen i en debattartikel emot skattesänkningar då dessa skulle "urholka vår gemensamma rikedom". Göran Greider har tidigare diktat samma inställning: ”Varje krona som går förlorad i en skattesänkning är en stöld från det gemensamma.” Stefan Löfven (S) hade en liknande syn när han i en valvideo 2018 talade om att S inte ville "använda Sveriges pengar till att sänka skatten”.

Typiskt är när vänsterfolket beskriver avdrag som bidrag, trots att sänkt skatt på en tjänst inte är en faktisk utgift och inte nallar på varken vården eller skolan. Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson menade på Twitter, sannolikt apropå rut-avdrag, att "budgeten innebär nya bidrag till de välgödda på Östermalm som inte orkar tvätta själva. Det är tusan till skev fördelningspolitik. De som har det bäst ställt måste bidra mer".

Välgödda? Ordvalet avslöjade en rutten syn på människor som kanske utbildat sig, arbetat hårt, tagit risker, investerat, visat driv och ambition och sedan tjänat pengar som en konsekvens av det. Dessutom är det inte fördelningspolitik för ingen förlorar på att det skapas jobb som inte skulle ha funnits utan avdraget.

Men för V är det väl typ stöld att du ens får nåt över av lönen den 25:e...

Som liberal individualist får jag allergiska utslag av de rödas kollektivistiska von-oben-tankar. Jag får väl köpa cortisonkräm för de där kronorna som finansministern så generöst delar ut med ett ”köp dig nåt fint”-flin.

.

.

Läs gärna också:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.