Annons

Sofia Nerbrand: Här finns livskvalitet i världsklass

Men fler behöver bli varse om Skånes alla fördelar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 mars 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Åhus. En bild kan säga mer än 1 000 ord.
Åhus. En bild kan säga mer än 1 000 ord.Foto: Frits Meyst / MeystPhoto.com

Var nionde svensk bor i Skåne. Här lever nu drygt 1,4 miljoner människor. Och fler blir vi. Skåne och Halland är faktiskt de enda län som har haft ett positivt flyttnetto varje år under de senaste två decennierna. Förra året växte Skånes befolkning med knappt 12 000.

Det är inte så konstigt egentligen – Skåne har många fördelar jämfört med norröver i landet. Mildare klimat, vacker natur, långa kuster, stad och landsbygd, bra kommunikationer, universitet och högskolor, närheten till Kastrup, Köpenhamn och kontinenten är bara några exempel.

Annons

Men flyttlassen går framför allt till den västra delen av Skåne.

Nordöstra Skåne förlorade totalt 21 invånare under förra året, framgår det av Region Skånes nya rapport ”Hur har det gått i Skåne?”. Den kommun som minskade mest i hela Skåne var Östra Göinge: minus 364 personer.

Kristianstad tappar också relativt i ekonomisk betydelse jämfört med Malmö, Lund och Helsingborg. Sysselsättningsgraden är påtagligt lägre i Skåne än i resten av Sverige, och särskilt i det nordöstra hörnet.

Vad kan man göra åt det?

Att bygga mer trevliga miljöer är en bra början och därför är till exempel planerna för Åhus spännande. Ambitionen är att förtäta centrum och bereda plats för 2 500 personer till – gärna yngre och barnfamiljer. I dag bor 11 000 i Åhus. Lyckas politikerna, stadsplanerarna och arkitekterna utveckla den vackra orten utifrån dess historiska karaktär vore det förnämligt.

Företagsklimatet har också potential att bli bättre i kommuner som Kristianstad och Hässleholm. De kan gott titta på hur Östra Göinge och Staffanstorp gör, eftersom de rankas riktigt högt av företagen där. Det handlar inte sällan om att prioritera detta och förändra inställningen till privat ägande, tillväxt och företagsamhet. Utan entreprenörer och investerare stagnerar bygden. Så hylla och hjälp de som vill starta och driva olika verksamheter.

Region Skånes utvecklingsdag, som gick av stapeln häromdagen, lyfte kommunalrådet Patric Åberg (M) i Östra Göinge vikten av att pojkar lär sig att läsa tidigt. För utan vana och vilja att förkovra sig kommer de inte att våga och vilja prova vingarna som vuxna. Alltför många unga män famlar i dag i arbetslöshet eller rent av i kriminalitet. Så pappor – läs böcker för era söner varje kväll.

Olika typer av aktörer – kommuner, Region Skåne, länsstyrelsen, föreningar, universitet och högskolor – behöver också dra nytta av en viktig lärdom från pandemin: Det går att lösa uppgifter snabbt om man jobbar tillsammans här och nu. Lokala småpåvar göre sig icke besvär!

”Så pappor – läs böcker för era söner varje kväll.”

Insikten om att det går bra att jobba flexibelt och varsomhelst behöver också vårdas. Ekonomiprofessorn Micael Dahlen lyfte fram i sin föreläsning på utvecklingsdagen att just mellanstora städer håller på att bli mer attraktiva än storstäder när digitaliseringen och förändrade arbetsvanor gör det möjligt för många att jobba närsomhelst och på distans. Det blir mer och mer attraktivt att leva och bo i städer som Kristianstad med omnejd om man kan ha arbetsgivare en bit bort. Rimlig pendling, närhet till naturen, billigare bostäder är några komparativa fördelar jämfört med överhettade Stockholm.

Att kunna mötas är dock fortfarande viktigt. Därför är det avgörande att se till att ett nytt flygbolag börjar trafikera Kristianstad Österlen Airport–Bromma när Skåneflyg slutar flyga efter midsommar.

Annons

Men varför är det angeläget att locka hit fler? Jo, vi vet att när människor kommer samman så ökar aktiviteten, utbudet och välståndet.

Det gäller därför att fler får upp ögonen för det nordöstra hörnet av Skåne. ”Alla” i Sverige känner till – eller har en koppling till – Österlen, Malmö/Lund, näset och Kullabygden med pärlor som Arild och Mölle. Färre har ens besökt Göingebygden.

Med vetskap om att det kan låta klyschigt så handlar det om att sätta platser i nordöstra Skåne på människors mentala karta. Att marknadsföra det som redan finns: livskvalitet i världsklass.

Även om det finns skönhetsfläckar är Skåne en fantastisk plats på jorden. Vi borde visa mer tacksamhet och stolthet över en massa styrkor som andra delar av Sverige – och omvärlden – önskar att de hade. Allt det fina och sköna är väl värt att lyfta fram – fler borde uppmuntras att slå ner sina bopålar här.

Sofia Nerbrand, politisk redaktör.
Sofia Nerbrand, politisk redaktör.
Annons
Annons
Annons
Annons