Hedersvåld finns – sluta blunda eller babbla om ”mode”

De som påstår att slöjor är som vilket plagg som helst sviker kvinnorna.
Ledare • Publicerad 11 februari 2020 • Uppdaterad 12 februari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Mads Claus Rasmussen

Slöjförsvarare som förlöjligar eller kritiserar dem som lyfter att hijab, niqab eller burqa kan vara ett tecken på förtryck borde läsa på.

I veckan dömdes en man till till åtta års fängelse av Hässleholms tingsrätt för att ha plågat sin fru och fyra av deras sju barn i åratal med hedersrelaterat tvång och våld.

Varken hustrun eller döttrarna fick visa någon hud förutom ansiktet och fingertopparna, utan tvingades bära slöja, långärmat och långkjol. Döttrarna fick inte lämna hemmet efter skolan, eller umgås med kompisar.

”Det pratas mycket om skam. Målsägande beskriver hur de ska agera för att inte dra hem skam till familjen, att han inte ska komma i dåliga dager och så vidare”, berättade åklagaren (10/2).

Detta är ett extremt fall av kontroll i hederns namn, men olika undersökningar av hur flickor som växer upp i den typen av familjer visar att det ofta råder stränga regler vad gäller vem de får umgås med och var.

En flicka i Uddevalla utsattes för våldtäkter av en manlig vän till familjen i ett decennium från att hon var tio år. ”Att polisanmäla har dock varit extra svårt för flickan då hennes familj ingår i en hederskultur”, rapporterade Bohuslänningen. ”Om en tjej blir våldtagen ska familjen hålla tyst om övergreppen. Detta eftersom man skämmer ut familjen om man berättar om övergreppen”, förklarade tingsrätten i sin dom (16/1).

I allra värsta fall leder hederstänket till mord. I januari dömdes en irakiskkurdisk man till livstids fängelse för hedersmord av sin exfru. Hon hade gift om sig och för detta knivhöggs hon till döds.

Elaf Ali från Fjälkinge pratar ofta om sin uppväxt i hederskultur. Hon berättade i en intervju att hon kunde slå sig fri från den för att hon växte upp omgiven av svenskar som hon jämförde sig med. ”Om jag hade haft vänner som hade haft det likadant som jag hade jag inte tyckt att det var konstigt”. Ja, ofta behövs draghjälp och andra förebilder för att våga och orka befria sig.

Tyvärr finns svenskar som i stället ställer sig på förtryckarnas sida. Krönikören Benny Karlsson skrev häromdagen att Umeås politiker inte borde ”diktera modet” och vände sig emot att M och KD lyft att slöjan kan stå för kvinnoförtryck. Själv drog han liknelser med slipstvång och att bära slöja var enligt honom en mångtusenårig tradition. De som pratar om kvinnoförtryck borde enligt Karlsson ”visa lite respekt för tjejerna i hijab”.

Jag skulle säga att det bästa sättet att visa respekt är att försöka sätta sig in i vad som följer med hederskulturen. Att det har varit en tradition att hålla kvinnor nere betyder inte att vi som ett civiliserat land på 2000-talet ska vurma för det. Tvärtom. Vi ska protestera och lyssna till dem som knappt törs tala.

.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.