Carolin Dahlman: Hellre för naket än övertäckt – hellre frihet än förtryck

Finska statsministerns urringning bör ses som en symbol för frihet, en hyllning till kvinnors självständighet. Moralpoliser som vill täcka över henne borde skämmas.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 oktober 2020
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
”Kavaj utan blus är bättre än burqa.”

Det är vackert att leva i ett land där unga tjejer kan visa sig i bikini i tv-program som Love Island utan att skämmas. Om de svenska Paradise Hotel-deltagarna hade fötts i länder med strängare klädkoder hade de kanske dödats av någon mästrande makthavare eller kränkt kusin. Här kan de klä sig som de vill, vad man än personligen kan tycka om saken.

Gott så. Rätten att visa sin egen hud om man vill är viktig, för så länge människor inte skadar andra bör man få göra som man själv behagar. Varför inte?

I hederskulturer anser många att sådan frihet inte går för sig. I stället ska kvinnor täckas över för att inte locka män och på så vis störa hedersstrukturen. I dessa kulturer måste flickor ofta stanna hemma efter skolan, hålla sig undan pojkar och leva i ofrihet livet ut. En del gillar det och till och med menar att det är självvalt, men så är det ju ofta med förtryck, det blir enklare att leva med om man finner sig i det.

Vi som värnar om alla människors rätt till sitt eget liv kämpar dock för att upplysa, inspirera och främja frigörelse hos flickorna. Vi vill att fler ska kunna välja livsstil och framtid – inte bli fast i ett öde beslutat uppifrån.

I Sverige och i stora delar av Europa har de flesta den friheten och möjlighet att förverkliga sina egna, unika drömmar. Här respekterar vi varandras val, vare sig de är rationella eller något vi själva hade valt. Toleransnivån är så hög att man kan andas.

Men tyvärr finns även här i norr personer som agerar moralpoliser och har synpunkter på hur mycket hud kvinnor "får" visa. I Finland har statsminister Sanna Marin (S) visat sig i en modetidning iklädd endast kavaj och ett stort smycke (och byxor). Detta har tydligen orsakat en folkstorm och en del anser att hon är för tunnklädd.

Sånt trams!

Marin ska självklart få klä sig som hon vill så länge hon sköter sitt jobb, och att klaga på att hon visar för mycket hud skickar helt fel signaler i en tid när så många unga tjejer lever i ofrihetens slöjor.

Det är bättre att kvinnor kan strutta omkring i bikini i Love Island än att de tvingas leva i ett hemmafängelse i väntan på ett kärlekslöst tvångsäktenskap. Kavaj utan blus är bättre än burqa.

.

.

#imwithsanna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.