Carolin Dahlman: Helt sjukt att fängsla flator

Ibland är min tacksamhet över att bo i Sverige större än någonsin. Som när jag hör ett radioreportage om hur nigerianska filmmakare riskerar fängelse i 14 år för en film om ett lesbiskt förhållande.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 september 2020
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Gorm Kallestad

Det finns verkligen obegripligt hatiska personer runtom i världen. Det finns de som vill döda andra som har ”fel” sexualitet, ”fel” religion eller ”fel” åsikter. Det finns ondsinta som sätter sig över, fördömer och dömer människor för saker som är helt okej här där vi bor.

Nigeria har till exempel en av Afrikas strängaste lagar mot samkönade relationer. Starka konservativa kristna och muslimska organisationer har inflytande och lagarna förbjuder homosexuella relationer.

Två modiga kvinnor har ändå skapat en film om lesbiska som blir ihop, men Nigerias filmgranskningsråd vill stoppa den och bevaka filmens spridning på digitala plattformar (Kulturnytt 22/9). Filmmakarna kan komma att dömas till långa fängelsestraff, uppåt 14 år.

För att ha spelat in en film om flators kärlek. Fatta hur tokigt! Hur kan något så fint uppfattas som så fult?

För den som är liberal svenne, marinerad i svensk tolerans och respekt, är det tyvärr mycket som höjer ögonbrynen och aktiverar arga rynkan i pannan.

På Amnestys hemsida kan man läsa: "I Vietnam finns bara ett tillåtet parti och yttrandefriheten begränsas. Människorättsförsvarare, bloggare och miljöaktivister riskerar att utsättas för tortyr och spärras in i fängelse."

Där står att: "I Syrien är tortyren utbredd. De fruktade säkerhetstjänsterna griper människor som är kritiska mot makthavarna och för dem till något av landets militärfängelser. I dessa fängelser förekommer brutal tortyr, med misshandel och elchocker."

Man kan även läsa att Brunei 2019 införde dödsstraff för otrohet och samkönat sex. "Straffet för dessa “brott” är stening till döds".

I Pakistan kan man dödas av makthavarna om man förolämpar profeten Muhammed, vanhelgar islam eller Koranen. En kvinna dömdes till döden för att ha druckit från samma vattenskål som muslimer ("smutsat ner") (TT 31/10 -18).

Sex mellan män var förra året olagligt i hela 70 länder runtom i världen och i 44 länder var det även förbjudet för kvinnor att ha sexuella relationer med varandra. I Iran, Jemen, Nigeria, Saudiarabien, Somalia och Sudan kan en homosexuell person straffas med döden. (SVT 10/3 -19).

I Sverige kan vi tack och lov bli ihop med individer av valfritt kön utan att fängslas. Vi kan elda biblar och koraner utan att få elchocker. Vi kan skriva kritiskt om Stefan Löfven (S) på Twitter utan att behöva bli oro över att en knackning på dörren kan leda till döden.

Visst kan capslock-svordomar i sociala medier och bokbrasor vara provokativa, men de är en del av ett fritt samhälle. I en demokrati diggar ingen allt, men det är i sin ordning.

Tusen miljoner tack till alla som har kämpat för vår frihet att tala, tycka och tro. Sverige har inte alltid varit såhär fritt, men tack vare starka och modiga medmänniskors kamp är det så nu.

Dock kan värderingar, kultur och normer alltid förändras. Låt oss alla därför bekämpa minsta tendens till motsatt utveckling – så att kritiker får skrika och flator filmas även i framtiden. Lev och låt leva.

.

.

Läs gärna också: