unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Gustafsson: Hur mycket USA-bevakning tål svenska folket?

Det är slöseri att Sveriges Radio lägger pengar på att låta opinionsföretag undersöka vad svenskarna anser om Donald Trump.
USA-rapportering i våra medier som antar allt mer orimliga proportioner.
USA-rapportering i våra medier som antar allt mer orimliga proportioner.
Foto: Carolyn Kaster
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Vad tycker svenskarna egentligen om Donald Trump?

Den frågan intresserade uppenbarligen Sveriges Radios Eko-redaktion – som för övrigt håller hög kvalitet – så mycket att de nyligen lät Novus utföra en opinionsundersökning åt dem. Häromdagen redovisades resultatet.

8 av 10 av de tillfrågade uppgav för Novus att de ogillar den amerikanska presidenten. ”Mest ogillad är Donald Trump bland äldre svenskar, kvinnor och personer som röstar på liberala (sic!) eller vänsterpartier. Men också bland kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater så ökar ogillandet jämfört med 2017”, upplyste oss Ekot om (den 27 februari). Statsvetaren Sören Holmberg, från Göteborgs universitet, gav också sin kommentar om svenskarnas inställning till Trump.

Ungefär alla tycker alltså illa om Trump, kan det hela sammanfattas. Någon som trodde något annat?

Men SR-kollegorna på P4 Blekinge kunde givetvis inte vara sämre än sina kolleger i Stockholm. Med undersökningen i ryggen gav de sig ut på Blekinges gator och torg för en lokal uppföljning: hur är intresset för det stundande amerikanska presidentvalet här bland oss?

”Blekingebor följer amerikanska presidentvalet med intresse”, blev rubriken på inslaget (den 27 februari). Vad äldre i Blekinge anser om Trump framgick dock inte. Kanske väntar en uppföljande opinionsundersökning från Novus med ett större urval så att undersökningen kan brytas ner på regional nivå? Vi väntar med spänning.

Knappast ett prov på god hushållning av skattebetalarnas medel från Sveriges Radios sida. Varför är det ens intressant att lägga skattebetalarnas pengar på att undersöka vad svensk allmänhet anser om en president de varken kan välja eller avsätta?

Men än viktigare: undersökningen är bara toppen av ett isberg av en USA-rapportering i våra medier som antar allt mer orimliga proportioner. Javisst, USA är världens viktigaste land i de allra flesta avseenden. Javisst, USA:s president är världens mäktigaste person. Javisst, Donald Trump twittrar den ena idiotin efter den andra. Men det finns också andra länder, för att inte tala om andra delar av Sverige, som borde bevakas än mer än i dag. USA får så mycket uppmärksamhet i svenska medier att en utomstående som tog del av svensk mediebevakning säkerligen skulle kunna få intrycket att Sverige var en av USA:s femtio delstater.

Det finns säkert fler svenskar som kan ange namnen på de som ställer upp i Demokraternas primärval än antalet som kan räkna upp de nordiska statsministrarna. Det däremot vore en intressant opinionsundersökning att ta del av.

Läs mer