Annons

Johan Hammarqvist: Hushållens ansvar att klara högre räntor på bostadslånen

Högre räntor på bostadslånen riskerar att skapa svårigheter för enskilda hushåll. Samtidigt går vi faktiskt mot mer av ett normalläge vad gäller räntorna.
Johan HammarqvistSkicka e-post
LEDARE • Publicerad 6 maj 2022 • Uppdaterad 13 maj 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Högre räntor riskerar att slå hårt mot enskilda hushåll men samtidigt är det inte konstigt att boräntorna ökar från historiskt låga nivåer.
Högre räntor riskerar att slå hårt mot enskilda hushåll men samtidigt är det inte konstigt att boräntorna ökar från historiskt låga nivåer.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

På kort tid har såväl den svenska Riksbanken som den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjt styrräntorna. Allt för att försöka kväsa den stigande inflationen. Efter år av negativ ränta eller nollränta ser världen ut att gå mot en mer normal situation räntemässigt. För historiskt sätt är de extremt låga räntorna det ovanliga, inte en normalsituation.

Trots att det är en återgång mot hur det brukar vara på räntemarknaden så kommer höjningarna att kunna bli kännbara för många. Inte minst på bostadsmarknaden kan effekterna komma att bli tydliga. Lågräntemiljön har blivit vardag och bostadspriserna har rusat. Många låntagare har antingen inte varit med om en situation med bostadsräntor på fyra till sju procent eller så har man förträngt hur ett mer normalt läge ser ut.

Annons

I förra veckan publicerade mäklarföretaget Bjurfors en Sifo-undersökning som visade att vart femte hushåll som äger sitt boende klarar en ränta på upp till fem procent men inte mera. Det är i sig en varningssignal. Dessa hushåll bör snarast se över sin situation och planera för hur en högre ränta ska hanteras. Om denna grupp är stor nog för att skapa oro på bostadsmarknaden generellt och vilka exakta följdverkningar det får på annan konsumtion när marginalerna krymper är svårt att sia om. Ty samtidigt som det finns en grupp med små marginaler så konstaterar Bjurfors VD Fredrik Kullman i en intervju i Dagens Industri den 27 april att ”generellt sett är svensken bra förberedda för eventuella räntehöjningar”.

Att det generellt finns en hög motståndskraft mot räntehöjningar är positivt. Det hindrar dock inte att en rad enskilda hushåll kan få problem precis som visade sig i undersökningen. Ett orosmoment som inte fick lika mycket uppmärksamhet är att så många som en fjärdedel av hushållen inte vet vilken bolåneränta som hushållsekonomin maximalt klarar av. En snäll tolkning är att dessa hushåll har god motståndskraft och därmed inte reflekterat över frågeställningen. Den mer pessimistiska är att alltför många har för dålig koll på sin hushållsekonomi. Risken är därmed att det är än fler hushåll som får svårigheter att klara en högst normal räntenivå på bostadslånen på fem procent.

”Dessa hushåll bör snarast se över sin situation och planera för hur en högre ränta ska hanteras.”

Frågan som måste ställas i ett läge där politiken blivit allt mer pigg på kompensera enskilda prisökningar (som med kompensationerna till hushållen för stigande el- och drivmedelspriser) är om samma sak blir aktuell när räntorna på bolån ökar? Det finns redan ett ränteavdrag men det kan ändå vara lockande för politiker att försöka hitta sätt att kompensera hushållen ytterligare. Risken är uppenbar att politikerna hamnar i en spiral där enskilda sakfrågor blir ”heta” i samhällsdebatten och man levererar kompensationer istället för att ta långsiktiga helhetsgrepp för att stärka samhällsekonomin. En sådan utveckling måste undvikas.

När det kommer till möjligheterna att klara av högre räntor är det till sist de enskilda hushållens ansvar att kunna hantera detta. Allra helst som vi levt med låga räntor under en länge period vilket gett möjligheter att skapa buffertar. Samtidigt har det varit klart att lågräntemiljön inte kan hålla i sig i all evighet. Så höjningarna kan inte komma som någon överraskning.

Annons
Annons
Annons
Annons