unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hux flux-lättnader i gymnasielagen "snudd på odemokratiskt"

Regeringen tokstressar nu fram en ändring som gör att de som omfattas av gymnasielagen närapå får amnesti. Den snabba processen bör ifrågasättas rejält av medborgare och skattebetalare. Vad håller Sveriges ledande politiker på med?
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
quote
Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik där alla behandlas lika – inte en som drivs av känslor och sympatier för enskilda personer och grupper.

Sent på måndagseftermiddagen skickade regeringen plötsligt ut ett förslag på en förordning som gör att det bara ska räcka med ett års anställning för att få permanent uppehållstillstånd – till skillnad från tidigare två. Remissinstanserna fick FYRA dagar på sig att tänka till och skicka in svar, trots att förordningen ska börja gälla redan nästa torsdag, den 3 december.

Puh. När de flesta viktiga frågor tragglas i åratal i utredning efter utredning i demokratisk tröghet har tempot kring gymnasielagen märkligt nog genomgående varit wrooooooom. Gruppen ensamkommande har fått en egen fil att åka i.

Att det hela nu hanteras så kvickt kallade Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, för "snudd på odemokratiskt" (TV4 23/11).

"Man smyger ut en måndagseftermiddag, vill ha rekordsnabb remisstid och driver igenom en omfattande förändring som innebär att man går rakt emot en amnesti för den här gruppen."

Regeringen meddelade visserligen redan den 7 oktober 2020 att den jobbar med ytterligare förslag kring lättnader. Men att det skulle remitteras i så rask takt förstod nog få.

Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, menade att regeringen har gjort många åtgärder på kort varsel i coronatider, och därför kunde tydligen även detta hastas och hafsas fram. Naturligtvis i MP-politisk riktning. "Vi har försökt jobba fram det här så fort som möjligt".

Jo, vi fattar.

MP vill gärna att de ensamkommande som fick stanna tillfälligt – även om de fått avslag i en rättvis asylprocess – ska få stanna för alltid, men det är märkligt att S, som ibland visar tendenser till att vilja ha ordning och reda, inte tydligare står emot. Tyvärr tycks man i stället styras av det lilla regeringspartiet – och därmed styra svensk migrationspolitik i en orimlig riktning.

I förslaget står det att det råder osäkerhet kring hur många som kommer att beviljas PUT i och med ändringen, men man räknar med att det blir " ett relativt begränsat antal, samt att "de eventuella kostnadsökningar” bedöms kunna hanteras inom befintliga anslagsramar.

Eventuella? Risken är att optimisterna i politiken (än en gång) får fel och kostnaderna går upp och drabbar skattebetalarna. På Gotland vill Vänsterpartiet att kommunen ger ungdomar som omfattas av gymnasielagen fast anställning. I Halmstad har kommunen fattat ett liknande beslut. I november föreslog V, MP och Fi i Göteborg att de som har utbildning inom relevanta områden ska få en fast anställning eller ett avtal om anställning i kommunen. Alliansen lyckades stoppa detta, men risken är ändå stor att liknande förslag röstas igenom runtom i landet.

Oavsett hur hög summan för deras löner då blir är orättvisan i förslagen svår att ta in. Hur ska andra som har relevant utbildning och också gärna hade velat få fast jobb på kommunen tänka? Hur känns det att se andra segla förbi? Hur ser feminister på saken eftersom det nästan enbart är killar som berörs?

Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik där alla behandlas lika – inte en som drivs av känslor och sympatier för enskilda personer och grupper. Förhoppningen var att den migrationspolitiska kommittén skulle landa där, men så länge vi har nuvarande regering där S lyder MP lär det bli fortsatt rödgrön migrationspolitisk röra.

I remisslistan kring förslaget som kom på måndagen finns både Ensamkommandes förbund och Flyktinggruppernas riksråd. Däremot saknas Skattebetalarnas förening och Sveriges kommuner och landsting. Men alla har rätt att komma med synpunkter...

Här finns information om hur du gör:

Remissvaren ska ha kommit in till Justitiedepartementet senast den 27 november 2020. Svaren bör lämnas i bearbetningsbar form (t.ex. Wordformat) per e-post till ju.remissvar@regeringskansliet.se och med kopia till ju.l7@regeringskansliet.se. Ange diarienummer Ju2020/04275 och

remissinstansens namn i ämnesraden på e-postmeddelandet.

Remissinstansens namn ska även anges i dokumentnamnet.

Remissvaren kommer att publiceras på regeringens webbplats.

Myndigheter under regeringen är skyldiga att svara på remissen. En myndighet avgör dock på eget ansvar om den har några synpunkter att redovisa i ett svar. Om myndigheten inte har några synpunkter, räcker det att svaret ger besked om detta.

För andra remissinstanser innebär remissen en inbjudan att lämna synpunkter.

.

.

Läs gärna också

Migrationskommitténs förslag som är ute på remiss

Ledare: MP vill tömma ditt bankkonto

Ledare: Heltokigt att ge ensamkommande amnesti nu

Läs mer

Tyskt intresse för Teitur Einarsson: ”Så kanske det är...”

Handboll. Uppges vara ett av namnen på önskelistan.
Tyskt intresse för Teitur Einarsson: ”Så kanske det är...”

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare. Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Gymnasieeleven Viktor: Distansarbete har funkat jättebra

Vlogg. Snart student men knappt någon tid i skolan. Hur är det att studera på distans?
Gymnasieeleven Viktor: Distansarbete har funkat jättebra

Birgit: ”Många reser två gånger om dagen, det blir nästan en klassfråga”

Jourhavande reporter. Munskydd och karantän. Dagens spalt domineras av åsikter relaterade till coronapandemin och covid-19.
Birgit: ”Många reser två gånger om dagen, det blir nästan en klassfråga”

Debatt: M och KD: Ska ni skära igen i omsorgen?

Politik. När stödet försvinner efter tre år, vad händer då? Kommer Peter Johansson att höja skatten?
Debatt: M och KD: Ska ni skära igen i omsorgen?

Nytt besked om rektorstjänsten på högskolan

Kristianstad. Regeringen tog beslut på tisdagen.
Nytt besked om rektorstjänsten på högskolan

Ledare: Ebba Busch har rätt att få tvisten löst

Ledare. Svenska medier fokuserar på en fastighetsaffär mellan en partiledare och en äldre man. Det skadar alla inblandade. Inklusive medierna.
Ledare: Ebba Busch har rätt att få tvisten löst

Sofia Nerbrand: Alla barn har rätt till goda livschanser

Ledare. Att barn i Kristianstad har väldigt olika livsvillkor är bekymmersamt. Skolan behöver lägga grunden för fler framtida klassresor.
Sofia Nerbrand: Alla barn har rätt till goda livschanser

Ledare: SD är fortfarande inte att lita på

Ledare. M och KD får inte låta sig luras och förhandla hela statsbudgeten med SD.
Ledare: SD är fortfarande inte att lita på

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mohameds modiga jobb – att köra patienter med covid-19

Bildextra. Han kallar sig Coronavirus-förare.
Mohameds modiga jobb – att köra patienter med covid-19

"På gräskullen i Billesholm återerövrade jag min barndoms fred”

Krönika. Lukas Ernryd har köpt bongotrummor
"På gräskullen i Billesholm återerövrade jag min barndoms fred”