I ett civiliserat samhälle klottrar man inte ner skyltfönster för att hämnas

Gatukonstnärer uppmanade i förra veckan till bojkott av H&M och på fredagen var butiken i Hässleholm nedklottrad. Någon hade alltså vandaliserade privat egendom för att straffa företaget. Men hur skulle Sverige se ut om alla kutade omkring och lekte poliser och straffade enligt eget huvud? Vill någon bo i ett sådant kaos?
Ledare • Publicerad 19 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Någonting som skapar trygghet är att vi i Sverige inte tar lagen i egna händer, utan anmäler brott och sedan låter en trygg, förutsägbar rättsprocess göra sitt jobb. Polis, åklagare, domstol och så vidare må ta lång tid på sig, och tiden mellan lagbrott och straff kan bli utdragen. Det kan vara frustrerande – men skapar lugn och förutsägbarhet. Alla utredningar och all eftertanke gör att vi bedöms rättvist och lika.

Men inte alla respekterar detta. H&M hade använt en gatukonstnärs arbete i en reklamfilm utan tillåtelse, vilket fick street artkonstnärer över hela världen att reagera. I Hässleholm skedde det med oproportionerliga kränkningar, för texten ”Fuck H&M” på skyltfönstret hade sannolikt med bojkotten att göra.

Om H&M har gjort fel ska de fördömas och kanske få betala böter eller liknande. Kanske leder snedsteget till att färre väljer att handla där och vinsten krymper. Men de förtjänar verkligen inte det bisarra raseriet.

Tänk om ett demonstrationståg av ilskna medborgare skulle attackera en man som misstänks för att ha slagit sin fru, eller om ett gäng skattebetalare skulle börja länsa lagret hos ett företag som tros ha betalat in för lite i skatt.

Vi gör inte så i ett civiliserat samhälle. Gatans parlament genererar extrem otrygghet, där vi alla skulle behöva se oss över axeln av rädsla för att någon har misstolkat något vi gjort och egoistiskt gett sig rätten att hoppa över rättsprocessen och utdöma bestraffning. Om fler agerar vid sidan om den demokratiska ordningen och utövar ”öga för öga, tand för tand” riskerar vi alla att få utslagna tänder.

Läs mer:

Carolin DahlmanSkicka e-post