Sofia Nerbrand: Individer som Elon Musk ska applåderas

Han kommer att omstöpa medielandskapet – också.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 maj 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Förändrar framtiden.
Förändrar framtiden.Foto: Rebecca Blackwell

Elon Musk förändrar världen. Mycket få individer har någonsin haft en sådan positiv inverkan på människors liv. Han spelar i samma liga som Steve Jobs och Bill Gates.

Med ny teknik omformar de folks vardag på område efter område. Men personer som är disruptive – störande är den svenska översättningen – och ”förstör ordningen” möter ofta stark kritik. De är för tuffa som chefer, de är för rika, de är för konstiga. Och de borde skänka bort sin förmögenhet för att ”kompensera” och göra världen mindre orättvis.

Som om persondatorn, strömmad musik och film, Teslan, tillgång till internet på avlägsna platser – och möjligen en framtid med rymdresor till Mars – inte vore nog.

Självfallet ska Melinda och Bill Gates filantropiska arbete med att massvaccinera barn och hjälpa kvinnor i utvecklingsländer hyllas. Men Microsoft, Apple, Tesla och SpaceX är juvelerna i kronan. Vad dessa företag uppfinner och tillverkar ger glädje, kommunikationer och andra värden för miljarder.

Och deras grundare är värda ett erkännande – utan dem hade produkterna inte funnits på marknaden. För det räcker inte att vara en begåvad uppfinnare, man behöver också vara en gudabenådad innovatör och ledare.

Musks köp av Twitter gagnar också världen. Att han snabbt sade upp tusentals medarbetare var nödvändigt, annars hade företaget gått i konkurs.

Och det är rasande bra att inte Twitter gick i graven. I en tid som blir alltmer polariserad och många väljer att befinna sig i miljöer med enkom likasinnade behövs ett globalt torg där alla och envar kan publicera sig, kommentera andras inlägg och möta personer, fakta och argument som man förmodligen inte annars hade stött på. Själv hittar jag ständigt nya och tänkvärda saker som postas i Indien, Ankara, Bachmut och Kristianstad.

Att högerdemagogen Tucker Carlson väljer att börja sända på Twitter, efter att ha blivit sparkad från Fox, säger något om plattformens potential. Elon Musk hoppas att även profilerade röster till vänster ska välja hans arena. För bredd och högt i tak – så länge man håller sig inom regelverket – är nödvändigt för demokratin.

Inte nog med det. Twitter erbjuder snart fler tjänster som kan komma att revolutionera kommunikationer och medier. Bland annat kommer meddelandefunktionen krypteras, inlägg vara mycket längre, text kan redigeras, användare får skapa prenumerationer och tjäna pengar. Och snart kommer man att kunna ha videosamtal med vem som helst på jorden utan att behöva dela sitt telefonnummer. Rörlig bild i flödet kommer också att underlättas.

Elon Musks ambition är att utveckla Twitter till en app där man kan göra allting: X, the everything app. Alltifrån medie- till finanssektorn har anledning att ha koll på vad som händer i X Corp, som han nyligen har döpt ägarbolaget till.

Elon Musk meddelade i en tweet på fredagen att han utsett Linda Yaccarinol till ny VD. Han kvarstår som ägare och chief technology officer. Det ska vi vara tacksamma för.