GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inflationsspöket kommer inte försvinna över en natt

Inflationen ligger på nivåer Sverige inte upplevt sedan början på 1990-talet. Imorgon ges en fingervisning om den fortsatta utvecklingen.
LEDARE • Publicerad 14 november 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Inflationen fortsätter att spöka.
Inflationen fortsätter att spöka.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Inflationen gröper hål i människors plånböcker och de som drabbas hårdast är dom som redan har de minsta marginalerna i sin vardagsekonomi. För många hushåll kommer det att vara tuffa tider där det gäller att vända på varje krona och värdera varje potentiell utgift mot andra utgifter. Även för hushåll med hyggliga marginaler i hushållsbudgeten är den höga inflationen ett spöke. När marginalerna krymper blir det till att prioritera och konsumtion och sparande kommer att minska.

För hushållen går det inte att förvänta sig att det ska komma hjälppaket från politiken som gör att man kan sitta i orubbat bo. Det är helt enkelt så att man får vara beredd på tuffa förutsättningar över tid. Från politikens sida är det viktigt att inte lockas med till breda kompensationer för hushållen utan rikta eventuella åtgärder mot de mest utsatta hushållen.

Precis som hushållen tampas med inflationen är det samma sak för företag, kommuner och regioner. Räkna med nedskärningar i välfärden och uteblivna investeringar när kommuner och regioner ska hantera hög inflation och lågkonjunktur. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har pekat på ett potentiellt underskott hos kommuner och regioner på 20-30 miljarder om prognoserna för kostnadsökningarna håller i sig i kombination med minskade skatteintäkter till följd av sämre konjunktur. De av regeringen aviserade tillskotten räcker inte för att täcka detta och därtill fasas coronastöden som bland använts för att beta av vårdskulden efter pandemin ut.

”Hur inflationen kommer att utvecklas framöver är en nagelbitare för hushåll, företag och politiker på olika nivåer.”

Kommuner och regioner kommer att behöva skära ner och effektivisera i verksamheten när pengarna inte räcker till. Ett exempel på en utebliven investering som är en direkt följd av hög inflation och sämre tider är den uteblivna satsningen på ny ishall i Osby som en enig kommunstyrelse beslutade om i förra veckan.

Hur inflationen kommer att utvecklas framöver är en nagelbitare för hushåll, företag och politiker på olika nivåer. Varje inflationssiffra vänds och vrids på för att försöka urskilja den framtida utvecklingen. Förändringar upp eller ner mot prognoserna ger frossa eller glädjeskutt på bland annat aktiemarknaderna. Att de amerikanska inflationssiffrorna för oktober kom in lägre än prognoserna i torsdags gav börsen en rejäl skjuts uppåt.

När och i vilken omfattningen inflationen kan pressas tillbaka återstår att se. Trots glädjen över att inflationen i USA hamnade under prognoserna så är nivåerna fortsatt höga, 7,7 procent i årstakt. Den svenska inflationen landade på 9,7 procent i september i årstakt.

De svenska inflationssiffrorna för oktober presenteras av Statistiska Centralbyrån på tisdag morgon. En rysare som heter duga och som kan ge en fingervisning om den svenska utvecklingen framöver. Hur siffrorna än landar in kan vi inte räkna med någon snabb lättnad eftersom vi ligger på nivåer som Sverige inte upplevt sedan 1990-talets början.

Johan HammarqvistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.