Ingen aktivism på våra lärosäten, tack

När blev våra universitet plattformar för politik? När började skattebetalarnas pengar läggas på tramsutbildningar? När ska det ta slut?
Ledare • Publicerad 25 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

I höst kan studenter söka "Normkritik genom rörelse" på Lunds universitet. Kursen som erbjudits sedan 2017 ger "kunskap om normkritisk analys" via kroppsliga övningar och verbal diskussion. Att använda rörelse som medium ska ge en fördjupad insikt i de strukturer vi alla lever i.

Det är inget fel på kunskap. Att diskutera strukturer kan absolut vara värdefullt, och att använda dans och rytmik för att skapa förståelse kan vara kreativt. Normer påverkar våra liv och det är nyttigt för både läkare, revisorer och journalister att behöva reflektera över exempelvis hedersnormer.

Men...

Ska det verkligen göras under motsvarande fem veckors heltidsstudier till en kostnad om 23 750 kronor per elev? Utbildning är viktigt i ett kunskapssamhälle, men det behövs prioriteringar i vad studenterna lägger tiden på, särskilt när skattebetalarna står för notan.

Dessutom finns skäl att uppmärksamma att en av lärarna är aktiv i Feministiskt initiativ. Emelie Bardon kandiderade 2014 till riksdagen för Fi och satt som ersättare i kommunfullmäktige i Malmö förra mandatperioden.

En av böckerna i litteraturlistan är författad av bland andra Frida Darj. Hon var även redaktör och medförfattare till aktivisthandboken "Vilja och vrede – inspiration för glödande aktivister". Förhoppningsvis är den bok som studenterna ska ta in som kunskapsunderlag mindre ”glödande” och ”vred”.

Engagemang och aktivism är nyttiga inslag i en sund demokrati, men bör hållas utanför grundskolor, folkhögskolor, universitet och högskolor. Om det finns skäl att misstänka sammanblandning och att en kurs riskerar att styra tankar ska det påpekas.

Åsikter och fakta bör hållas isär. Visserligen är Lunds universitets motto ”Ad utrumque” vilket betyder ”Beredd till bådadera (som syftar på boken och svärdet i logotypen)”, men jag tror att de flesta föredrar om skattefinansierad utbildning håller sig till böckerna.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.