Ingen har rätt att bränna bilar för att hen har tråkigt

Ledare Artikeln publicerades

Bilar sätts i brand. Stenar kastas. Människor skadas. Enligt vissa beror det på att folk är fattiga, arbetslösa, sysslolösa och har tråkigt. Ja, till och med våldsbejakande extremism förklaras av Aftonbladets ledarsida med ”tristess”. Herregud, sluta komma med undanflykter och dra i stället snorungarna i örat.

Snälla makthavare: Berätta hur man beter sig i ett samhälle där vi respekterar andra människor och deras egendom! Sluta svassa runt buset som om de vore sköra små stackare. Lägg av med att humma och släppa kriminella fria på gatorna för att de är unga. Agera. Reagera. Gör något!

Det är oerhört tröttsamt att höra vuxna debattörer, forskare och politiker ynkligt påstå att arbetslöshet, segregation och uppgivenhet förklarar olika slags brott. Så kan det kanske vara – men ”so what”?

Här i Sverige har vi gratis skola där lärarna erbjuder mängder av kunskap och tack vare skolvalet kan du i princip välja själv var du vill studera, även långt från utanförskapsområdena. Biblioteken dignar av böcker och det finns både skolkurator och syokonsulent. Du kan till och med plugga på universitetet helt gratis vilket får människor från andra länder att höja på ögonbrynen och säga: va? Gratis? Ja, gratis. Helt gratis kan du plugga dig till en bättre framtid.

  Klassresor görs hela tiden. Ambitiösa, hungriga människor tar sig ur svåra uppväxter och får både villa, vovve och volvo. Folk praktiserar, jobbar ideellt och till slut leder det till lönearbete. Många delar små lägenheter och äter äckliga nudlar som säljs i tre-pack. Ytterst få – INGEN – glider ur nians skolbänk in i stolen som vd på ett börsbolag. INGEN. Vi måste alla kämpa; sånt är livet.

  Om du behöver hjälp finns en uppsjö av myndigheter där handläggare och socionomer gör sitt allra bästa för att slussa en vidare. Kom inte och säg att någon svensk medborgare är chanslös eller orättvist behandlad. Kom inte och hävda att någon enda frisk människa saknar kapacitet att ta tag i sitt eget liv, fixa ett jobb och bilda familj. Kom inte och babbla om att det är synd om någon – vi har alla talanger, möjligheter och om vi slutar sitta och grina och förvänta oss att någon annan ordnar till det för oss inser vi snabbt att livet ligger öppet. Det kanske blåser motvind, men vem har sagt att solen alltid skiner?

  Självklart kan den som tappat lusten också tappa greppet. Det är förståeligt att deppa ihop ibland, men i det läget ska vi hojta ”kom igen, res dig upp” i stället för att säga ”lugn, det är så synd om dig att vi andra nu tar hand om dig”. Den som ligger ska inte uppmuntras att ligga kvar, puffas upp med en kudde och erbjudas praliner – hen ska dras upp! Till livet.

  ”Du kanske är extremist för att du har så tråkigt”, skrev Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida i veckan (8/8). Han ifrågasatte inte, utan konstaterade bara att forskare hade kommit fram till att ”uttråkning får människor att söka efter en sysselsättning som är utmanande, spännande och som erbjuder en känsla av mening”. Varför sa han inte emot? Tycker han att det är okej att skylla på att man har ett trist liv? Ska vi andra tvingas erbjuda underhållning? Bristen på kritik är motbjudande.

  Meningsmotståndare har gjort det till en sport att kalla oss som vill ha hårdare straff för populister. Som om vi drev frågan om ett starkt rättssamhälle för att få likes på Facebook och inte för att vi vill skydda människor, stärka samhället. Det är oförskämt och ytterst farligt för debatten då det förstärker den farliga hjälpsamhetsmentaliteten och lämnar svåra problem olösta.

  Jag är liberal och just därför menar jag att bovars frihet ska begränsas. Annars begränsas ju vår.

  Den senaste tiden har det brunnit igen och igen i Malmö; under sommaren har över 100 fordon begravts i aska. Dessa fordon som skulle ha kunnat transportera familjer – barn till dagis eller fotbollsträning, vuxna till sfi eller jobb – är borta. Det divideras om huruvida bränderna ökat eller minskat, men spelar det någon roll? Varje bil räknas. Varje brand ska tas på allvar. Varje lam ursäkt för varför det brann bör ifrågasättas.

  Läs gärna också:

  Det är inte synd om stenkastarna

  Pontus Herin: Mjuka tag är inte ens vad bilbrännarna vill ha