Annons
Nyheter

Inte okej att Akademikliniken syr ihop kvinnors underliv och låtsas att de blir oskulder

Inom hederskulturer är en flickas oskuld central. Hon ska vara orörd när hon gifter sig – eller gifts bort; helst ska hon blöda på bröllopsnatten. Men mödomshinnan finns inte, så varken hymenrekonstruktion eller oskuldskontroller har i seriösa verksamheter att göra.
Publicerad 13 juli 2017 • Uppdaterad 31 januari 2023
Sara Mohammad från Gapf är en av de personer som kämpar mot hedersstrukturer och driver en frihetsrörelse. Foto: Noella Johansson/TT
Sara Mohammad från Gapf är en av de personer som kämpar mot hedersstrukturer och driver en frihetsrörelse. Foto: Noella Johansson/TT

Svensk sjukvård var länge ute och cyklade i frågan om mödomshinnor och oskuldskontroller. Så sent som 2013, det vill säga bara för fyra år sedan, fick 1 000 svenska gynekologer och allmänläkare svara på en enkät om så kallad hymenplastik eller oskuldsintyg – och en majoritet svarade ja på frågan ”Skulle du hjälpa en ung kvinna som sade sig vara rädd för våld om hon inte får ett oskuldsintyg?”

Och visst gjordes det. I ett nyhetsinslag från 2008 berättade Karin Pettersson från Karolinska Universitetssjukhuset att Stockholms läns landsting rekonstruerade ”mödomshinnor”. ”Det är ett väldigt litet ingrepp där man med några få stygn syr ihop nedre ingången till slidan”, menade hon, och intygade att det bara gjordes om det förelåg dödshot mot kvinnan (SVT 29/7 -08).

Annons

Ja, skälet var oftast att skydda tjejen, för mödomshinnor existerar inte, vilket alla sjukvårdsutbildade vet. Att fejka sådana via några stygn i underlivet eller att skriva intyg om att de finns är enbart hokus pokus. Ändå upprätthölls länge lögnen, och därmed de tvingande hedersstrukturer som kräver oskuldsbevis.

"Den lilla kvinnan kan inte ensam stå emot hela hederskulturen", försvarade sig överläkare Agneta Zellbi från SÖS, där rekonstruktioner av "mödomshinnor" utfördes 2008, med (Expressen 30/7 -08).

”Man vill stödja kvinnan att stå emot men samtidigt kan hon inte ensam lösa alla historiska problem”, menade överläkaren på Karolinska sjukhuset Lotti Helström 2004 (Ottar 25/9).

De välmenande ursäkterna kom i strid ström. Det rådde en ”Nämen inte ska jag lägga mig i”-anda som kanske kändes bra i stunden men inte skyddade någon i förlängningen.

”En läkare som lägger egna moraliska aspekter på frågan eller har ett ensidigt fokus på att inte skriva intyg kan missa att det finns annat som kvinnan kan behöva hjälp med; kanske preventivmedel eller att det finns en hotbild emot henne”, kommenterade Birgitta Essén, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Läkartidningen (16/15).

”Jag ser det som mindre anmärkningsvärt att lyssna på patientens berättelse och hjälpa henne i en nödsituation, än att kategoriskt ta avstånd från hennes förfrågan och offra en ung kvinna på principfasthetens altare”, sa Niels Lynøe, från Karolinska institutet i samma tidning.

Syftet var vällovligt, men bidrog självklart inte till någon förändring av flickans situation i längden. Efter en behandling hade hon kanske något som hon inbillade sig var en mödomshinna, men resten av livet då? Skulle hon bli fri i sitt tvångsäktenskap eller i den kultur där kvinnor begränsas? Knappast.

Nu verkar dock i varje fall opinionen ha vaknat till. Många blev upprörda när Kalla Fakta 2015 avslöjade att tre läkare på svenska vårdcentraler hade gjort oskuldskontroller, trots att detta inte är tillåtet i Sverige. De läkare som tydligt erbjöd detta i TV4:s program fick visserligen bara milda reprimander av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men den offentligt finansierade sjukvården tycks ha bytt inställning; fler verkar förstår hur hederskulturer fungerar och begränsar människor, och rädslan för att kallas rasist har dämpats.

Dock kan tjejer fortfarande köpa sig en mödomshinna på privata Akademikliniken. Företaget annonserar inte om det på hemsidan, men personal vittnar om att så kallad hymenrekonstruktion kan köpas på kliniken på Storängsbotten. Plastikkirurgen Jan Jernbeck har inte försökt dölja att han gör ingreppen, även han med argumenten att skydda. ”Hon kanske till och med utsätts för så allvarligt våld att hon avlider, så jag har inga problem med att göra det här. Jag tycker att det är viktigare att hjälpa individen istället för att moralisera en vecka före bröllop”, sa han till Sveriges Radio 2009 (13/10).

Men är Akademikliniken medveten om vilken livssituation den som söker hjälpen befinner sig i? Eller bryr de sig bara om pengarna – tio tusentals kronor för att sy i underlivet och återskapa en mödomshinna som aldrig har funnits?

Annons

Risken är att man legitimerar hederskulturer. Om sjuksköterskor och läkare opererar in mödomshinnor och skriver intyg måste de ju finnas, eller hur? Myten frodas för varje gång de professionella väljer att nicka med och casha in. Nej, där måste man vara stark. Mångkultur i all ära, men denna aspekt ska vi inte heja på.

Det är en svår avvägning att göra när en skräckslagen ung tjej ber om hjälp, men det är inte att hjälpa att gå förtryckarnas ärenden. Man måste stå på sig!

FN, WHO, RFSU och Human Rights Watch betraktar oskuldskontroll som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. RFSU jämför med våldtäkt eftersom det är ett övergrepp mot kvinnan. Detta är allvarligt.

Det behövs utbildning i hedersstruktur för blivande sjukvårdspersonal, samt vidareutbildning. Det finns ju förutom frågan om mödomshinna fler problem förknippade, som att det kan vara en fara för tjejen om anhöriga är med på undersökningar eller har tillgång till hennes journaler. Det spioneras för att bevara familjens heder, tro inget annat.

Unga män och kvinnor behöver också kurser i anatomi och jämställdhet.

Och vi är många som ska ifrågasätta, lära oss mer – och sätta stopp för det som sätter stopp för friheten.

Text: Carolin Dahlman

Läs gärna även:

Annons

"Mödomshinnor existerar inte, vilket alla sjukvårdsutbildade vet. Att fejka sådana via några stygn i underlivet eller att skriva intyg om att de finns är enbart hokus pokus."

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons