Carolin Dahlman: Jaså, kriminella är sura på polisen – buhu buhu, gråt mig en älv

”Polisen trakasserar oss”, bölar brottslingar och försöker ursäkta sina illvilliga handlingar Jag hoppas verkligen att ingen lyssnar till deras pinsamma gråt.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 16 augusti 2018 • Uppdaterad 17 augusti 2018
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Från Expressen.
Från Expressen.

På torsdagen framkom att Expressen hade fått en video strax innan de många bilbränderna på måndagskvällen. I videon skyllde en anonym maskerad man det som skulle komma att ske på ”polisen, politikerna och samhället”. Han klagade över att polisen är brutal och trakasserar människor utan grund, att socialtjänsten rycker bort barn från deras familjer och att det är orättvist att övervakningskameror sätts upp i fattiga områden men inte i rika (16/8).

För det första, om du är en riktig Man och inte en mus tar du av dig maskeringen och står för dina åsikter. Välkommen att kandidera till alla val som hålls nu och visa din nuna på affischer, skriva arga inlägg på Facebook eller till och med livefilma dig i närbild som Elin Erson om du är beredd att stå för konsekvenserna av dina ”tuffa” handlingar.

För det andra, om ett barn omhändertas av svenska myndigheter är det för att barnet far illa. Sverige är ett civiliserat land och ingen från Socialen springer runt och stjäl barn lite slumpmässigt på gatan. Finns beslut så finns skäl. För barnens skull. Tänker ni på dem alls?

För det tredje, vi övervakar de områden där människor drabbas av vad du och dussinet polare ställer till med. Jag förstår att det är jobbigt för er – ojoj stackars stackars som inte får sälja knark ifred – men tänk så jobbigt det är för de andra invånarna. I Västra Göteborg bor cirka 50 000 personer – gamla, spädbarn, småbarnsföräldrar, bilägare. Ni som bränner deras bilar representerar inte dem. Eller har de skickat glassogram som tack?

När Expressens reportrar klokt frågade: ”drabbas inte de som lever i samma förortsverklighet av dem som gör detta?” fick de till svar ”De har bara otur”. OTUR? Snarare handlar det väl om att ni slynglar är för lata och höga för att åka ens ett par busstationer bort. I stället ger ni er på era fattiga grannar.

Själva tjänar ni säkert skattefritt till att köpa både märkesbyxor och snabba lyxfordon som står glänsande i garaget medan de som lever längst ner i den socioekonomiska skalan får ringa försäkringsbolaget om sin sönderbrända gamla bil. Ni borde skämmas.

Enligt mannen i filmen genomfördes bränderna ”för att väcka samhället”, och jag hoppas verkligen att det väcker våra politiker. Rrrrrrrrrring. De kan inte få trycka på snooze en gång till.

Rättssamhället ska vara stentufft mot brottslingarna, även om de inte gillar det – och alldeles särskilt om de inte gillar det. Att fyra tunnelbanestationer i Stockholm anses vara no-go-zoner för biljettkontrollanter och ordningsvakter eftersom de utsätts för stenkastning och hot löser vi inte med fritidsgårdar eller att Delegationen mot segregation far land och rike runt och har möten. Det behövs ännu fler kameror, jourdomstolar, tydligare straff, och så vidare.

När polisen stör de kriminellas verksamheter brukar det bli värre, men det ska inte stoppa oss står på de skötsammas sida. Barn som får skäll av sina föräldrar för att de snott sin kompis grejer brukar ju grina och hota med att rymma hemifrån, men sådant vet vuxna att man bör ignorera, annars lär de sig aldrig. Samma här.

I en studie från Brå uppgav yngre män att de upplever sig orättvist behandlade och överkontrollerade. Men de flesta boende upplevde snarare polisen som ineffektiv och ”slapphänt”. Hmmm.

”Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur”, sa musen i filmen. Jojo, bete er som djur ni, men vi fortsätter att behandla er som vilka medborgare som helst. Vi kräver att ni följer svenska, demokratiskt stiftade, lagar. Vi förväntar oss att ni respekterar andra. Respekt, bru. Det brukar ni säkert snicke-snacka om.