GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Joakim Broman: Regeringen hukar inför en massa problem

Onsdagens partiledardebatt illustrerade regeringens reaktiva hållning inför såväl Ryssland, pandemin och elkrisen.
Joakim BromanSkicka e-post
Ledare • Publicerad onsdag 15:11 • Uppdaterad onsdag 15:59
Joakim Broman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under riksdagens partiledardebatt på onsdagsmorgonen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under riksdagens partiledardebatt på onsdagsmorgonen.Foto: Anders Wiklund/TT

Det saknades inte ämnen när valårets första partiledardebatt inleddes i riksdagen på onsdagsmorgonen. Liberalerna sade på tisdagen nej till att förlänga pandemilagen och under debatten meddelade Jimmie Åkesson att SD anmäler statsminister Magdalena Andersson (S) till konstitutionsutskottet därför att han menar att regeringen har överskridit sina befogenheter när den beslutat om nya restriktioner.

De rekordhöga elpriserna upptog förstås också en stor del av debatten. Socialdemokraterna är märkbart pressade av situationen, och uttalanden om att folk borde ha bundit sina elavtal har knappast hjälpt S. Bara någon timme innan debatten började presenterade regeringen ett bidrag till de hushåll som drabbats av höga elpriser.

Vänsterpartiets lösning i frågan är att sluta exportera svensk el, vilket kritiserades av nästan samtliga övriga partier. VPK, ”Vänsterpartiet kabelklipparna”, som Liberalernas Johan Pehrson uttryckte det. Och det är naturligtvis en märklig idé att vi ska bli en isolerad ö i Europas elsystem, men Nooshi Dadgostar (V) var säkert nöjd över att debatten kretsade kring hennes förslag.

En viktig anledning till de höga priserna är Europas beroende av naturgas för uppvärmning, något som Rysslands president Vladimir Putin inte varit sen att utnyttja. Utöver att begränsa gasexporten för att pressa fram ett godkännande av gasledningen Nord Stream 2 agerar Ryssland aggressivt på den säkerhetspolitiska arenan. Samtidigt som Ryssland hotar att invadera Ukraina med truppförflyttningar har Kreml krävt en ny säkerhetspolitisk ordning med stopp för Nato-anslutningar.

”Alla länder har rätt att välja säkerhetspolitisk väg och samarbete.”

Att det ska fördömas, och att Sverige såväl som Ukraina ska vara fria att välja sin egen väg, råder det enighet om i riksdagen. Men flera partier har utestående frågor att besvara.

Magdalena Andersson påstod att det skulle undergräva den säkerhetspolitiska stabiliteten att följa Finlands exempel och begära en option för ett svensk Nato-medlemskap. Jimmie Åkesson ville inte svara på Annie Lööfs (C) fråga om varför SD på sin hemsida skriver om ”balans mellan stormakterna”. I båda fallen en sorts underdånig Kalla kriget-retorik, där Sverige helst ska vara neutralt och tystlåtet.

Istället för att huka under stormakterna borde statsministern ta sina egna ord på allvar, och visa med handling att alla länder har rätt att välja säkerhetspolitisk väg och samarbeten. Sverige skulle må bra av mer handlingskraft, och mindre reaktiv krishantering. Det gäller i såväl utrikespolitiken som i coronahanteringen och energisystemet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.