GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tiden läker inte Magdalena Anderssons regeringsbildning

Hon saknar tillräckligt stöd i riksdagen för att kunna genomföra sin politik även om hon blir statsminister.
Ledare • Publicerad 23 november 2021 • Uppdaterad 23 november 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Magdalena Andersson (S) har nominerats till statsminister av talmannen Andreas Norlén. Voteringen i riksdagen  sker på onsdag morgon.
Magdalena Andersson (S) har nominerats till statsminister av talmannen Andreas Norlén. Voteringen i riksdagen sker på onsdag morgon.
Foto: Jessica Gow/TT

Varför begärde du inte mer tid? Den frågan fick Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson när hon nominerades till statsminister av talmannen Andreas Norlén (M) på måndagseftermiddagen. Nomineringen innebär att en omröstning sker på onsdag, trots att Andersson hittills inte kommit överens med Vänsterpartiet och säkrat dess stöd.

Att begära mer utrymme att förhandla med V hade alltså varit naturligt. ”Talmannen har redan varit generös med tiden. Sverige behöver få en regering på plats snabbt”, sade istället Magdalena Andersson.

”Hur ska Vänsterpartiet och Centerpartiet kunna samarbeta?”

Men om det låter osannolikt att S-ledaren värnar om en snabb regeringsbildning så mycket att hon är beredd att bli nedröstad, så är det för att hon mer troligt har andra bevekelsegrunder: genom agerandet vill Socialdemokraterna sätta press på Vänsterpartiet. Är Nooshi Dadgostar (V) och hennes parti beredda att rösta nej till Sveriges första kvinnliga statsminister, därtill en socialdemokrat, trots att de båda vill höja pensionerna? Det är den möjliga bluffen som Andersson vill syna innan hon förhandlar vidare.

Det är dock långt ifrån givet att Nooshi Dadgostar faktiskt bluffar. Vänsterpartisterna har varit ståndaktiga, särskilt sedan hon tog över som ordförande, och tycks inte ha några planer på att agera dörrmatta. Ett av kraven i regeringsförhandlingarna har varit att partiets inflytande ska avtalsfästas – en slags diametral motsats mot januariavtalet, som slog fast att Vänsterpartiet inte skulle få någon påverkan överhuvudtaget.

Hade det bara varit S och MP som förhandlat med V hade detta säkert inte varit ett problem, men nu har Centerpartiet – som inte själva deltar i förhandlingarna – en slags sele runt midjan på Magdalena Andersson, som hindrar henne från att möta V alltför långt till vänster. Läckor från förhandlingarna under veckan har gjort gällande att man inte kommer att kunna möta V:s krav utan att samtidigt reta upp centerpartisterna.

En redan komplex soppa krånglas dessutom till ytterligare av att riksdagens omröstning om höstbudgeten sker på onsdag. Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein har Centerpartiet sagt att det inte kommer att ge besked om hur riksdagsledamöterna röstar där förrän statsministerfrågan är löst. Om Magdalena Andersson trots allt lyckas bli framröstad kan det mycket väl bli tillsammans med en M/KD/SD-budget.

Oavsett om det händer i veckan eller senare i vinter lär det till sist finnas en kompromiss eller en situation som ger Magdalena Andersson möjligheten att bli statsminister fram till nästa års val. Men en sådan kompromiss löser inte den långsiktiga konflikten om hur vänsterblockets regeringsunderlag egentligen ser ut och fungerar. Hur ska Vänsterpartiet och Centerpartiet kunna samarbeta? Det är en fråga som inte mer tid från talmannen ser ut att kunna lösa. Bara väljarna kan ge en annan spelplan efter nästa val.

Joakim Broman är ledarskribent

Joakim BromanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.