Johanna Nylander: 765 dog av knark

Ledare Artikeln publicerades

Hur räddar vi fler liv på bästa sätt?

På streamingtjänsten Netflix kan man se första säsongen av tv-serien Narcos. Genom tio avsnitt berättas historien om hur den colombianske knarkkungen Pablo Escobar skapade sitt kokainimperium, försökte bli politiker, rekryterade barnsoldater, blev en av världens rikaste män, och provocerade genom terror fram det stora amerikanska kriget mot narkotikan.

De olagliga substanserna, smugglingen och de snabba pengarna gjorde att de första drogkartellerna bildades och skapade grogrund för stora delar av den organiserade brottsligheten. Pablo Escobar förlorade till slut, men kriget mot narkotikan är långt ifrån över.

Många menar att narkotikan kommer att fortsätta skörda offer så länge människor vill ta droger och att lösningen är att säga nej till knarket. Andra menar att det är själva kriminaliseringen av narkotika som är det stora problemet. Missbrukare måste förlita sig på kriminella för att få sin fix, partyprissar blir lagbrytare på helgen och marijuanarökare gör politisk sak av att alkohol är skadligare.

  I Sverige skördade den narkotikarelaterade dödligheten förra året 765 offer. Det är 765 människor för mycket och är en ökning med 30 procent på bara ett år. Socialstyrelsens statistik över hur de dött av narkotika ska under det närmsta året utredas av regeringen, men klart är att det i många fall rör sig om människor vars missbruk är kriminellt och personer som inte fått den vård de skulle behövt. Det är fortfarande en kontroversiell politisk fråga att vara human mot narkomaner, och många riskerar hårda straff för sitt missbruk.

  Den svenska narkotikapolitikens nolltolerans gör att droger göms under ytan, och kanske gör det att färre människor testar andra substanser än de lagliga. De allra flesta vill trots allt vara laglydiga, det är ju kriminellt att bruka narkotika. Samtidigt gör kriminaliseringen att de som är fast i missbruk är ännu mer utsatta, och det har skapat en svart marknad som kunnat finansiera grov brottslighet över hela världen.

  Människor vill ta kokain, ecstacy och röka gräs, hur många lagar som än stiftas mot det och hur skadligt det än är. Kicken, ruset och verklighetsflykten är en högst mänsklig önskan, även när den är irrationell i sitt uttryck.

  I Skåne finns det etablerade sprututbytesprogram och det senaste året har alliansen i regionen drivit igenom att ett försöksprogram för Naloxon, ett motgift vid heroinöverdoser, ska sätta igång. Det är ett litet steg i rätt riktning. Men nationellt och globalt räcker det inte. Drogkarteller och smugglare runt i världen har fått makt tack vare den svarta marknaden, och dödar både i blodiga uppgörelser och i tragiska överdoser. Det är inte partyknarkarna som behöver bekämpas med nolltoleransprogram och kriminalisering, utan den narkotikarelaterade dödligheten.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...