Johanna Nylander: Bacon är en krydda

Ledare Artikeln publicerades

Kött är varken bra för kroppen eller miljön. Bör vi sluta äta biff och korv?

Jag gillar kött, men det innebär inte att jag behöver äta det jämt. På internet har jag hittat några likar. Kokboksförfattaren och matkreatören Lisa Förare Winblad har myntat uttrycket ”fegvego”, en mellanväg för oss som inte vill avstå kött helt, men hitta roliga vegetariska recept att laga oftare.

Ofta är det bättre att göra lite än att inte göra någonting alls, och ibland är det sympatiskt att hålla sig till något som är lagom. Man kan inte rädda världen alltid, och gråskalor kan ha sin poäng. Särskilt om det handlar om mat och andra saker som man stoppar i sig, eftersom människan är allätare och oftast mår bäst med lite av varje. För mycket salt, fett, kolhydrater, alkohol, charkprodukter – ja, listan är lång över livsmedel som bör konsumeras med måtta.

Just charkprodukter hör till mat som världshälsoorganisationen WHO nyligen gick ut med och klassade som cancerframkallande. De varnar också för att bacon och korvar ger en ökad risk, men det finns givetvis charkuterier som är bättre och de som är sämre. Ofta i samhällsdebatten nämns också att nötkött är dåligt för miljön, att de flesta av världens grisar föds upp under fruktansvärda former, och att kycklingar hanteras på ett sådant sätt att många av de fåglar som hamnar på tallriken aldrig skulle ha överlevt ett normallångt höns- och tuppliv.

  Man behöver inte ge upp söndagssteken, råbiffen eller burgaren helt för att värna miljön och hälsan lite grann. Men man kan välja tomatsoppan, svampstuvningen eller fetaostsalladen till lunch lite oftare än den slentrianmässiga lunchkycklingen. Låt baconet få spela rollen som smakhöjande krydda istället för att vara mastig huvudingrediens. Utforska grönsakstraditioner från andra hörn av världen. Välj kött från svenska djur eller andra som vuxit upp utan antibiotika och fått äta gräs utomhus, betala mer och ät det lite mer sällan.

  Köttfria måndagar eller måltider borde vara en ickefråga, särskilt om man har alternativet och ekonomin till att äta bättre kött vid andra tillfällen. Vill man välja bort kött helt är man fri att göra det, men man måste inte bli vegan för att välja vegetariska alternativ, lika lite som att man måste bli nykterist för att dricka alkoholfritt till en finmiddag. Med en ökad efterfrågan på alternativen kommer alternativen över tid att bli bättre, något som gynnar alla som inte har något reellt val.

  Mat framkallar känslor. Utan den skulle vi inte överleva, men fel mängd av fel saker kan vara förödande. Måltider kan vara gemenskap, ensamhet och fantastiska smaker, eller en stor dos ångest. Man måste inte följa alla goda råd till sin spets, inte ens detta om att göra saker lite lagom och att bacon är en krydda. Det är upp till er alla vad ni väljer att lägga på tallriken.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...