Johanna Nylander: Bojkotta mera!

Ledare Artikeln publicerades

Fler borde rösta mer med plånboken.

Att bojkotta en vara kanske inte alltid får ekonomiska effekter, men det är en garanti för att man inte direkt stödjer produktionen av något man tycker är dåligt, och tillsammans med andra kan konsumentkraften sätta stora ekonomiska spår hos den bojkotten riktas mot.

Handel är i grunden bra och man bör handla mer över landsgränser. I dag sätter EU:s jordbruksstöd marknaden ur spel och det är dyrt att importera grödor från länder utanför unionen trots att många av dem produceras effektivare och mer miljövänligare i varmare klimat än vad som finns här.

Ibland finns det goda skäl att vägra handel, bojkotta producenter som beter sig illa, eller låta bli att köpa mat som producerats under dåliga förhållanden. Det kanske inte förändrar allt, men det gör att man som enskild individ slipper stötta dåliga företag.

  Det finns många varor man borde undvika, som kött från djur som fått antibiotika i förebyggande syfte, det vill säga det mesta som importeras, eftersom det leder till ökad antibiotikaresistens. Ägg från hönor som inte får gå ute, broilerkycklingar och fiskodlingar medantibiotika i maten. Eller företag som Saltå Kvarn som ägs av

  Vidarstiftelsen, en organisation som med sin vaccinskepsis bidragit till att mässlingen kommit tillbaka till Järna. Det senare hindrade tyvärr inte SJ att ta in Saltå Kvarns müsli till sitt frukostpaket som serveras på tågen.

  Konflikten mellan Israel och Palestina har lett till flera uppmärksammade bojkotter. Den skånska havremjölkstillverkaren Oatly sade efter påtryckningar upp avtalet om att köpa in D-vitamin från en israelisk leverantör, och tidigare i år beslutade stämman för Coop i Varberg att man helt skulle sluta sälja varor från landet. I Malmö har butiker till och med märkt om israelisk frukt för att slippa protester från högljudda kunder. Politiska bojkotter kan så klart ha goda poänger, men det blir snedvridet när ett demokratiskt land som Israel blir offer för bojkotten, och varor från Kina, Thailand och Marocko säljs utan protester. Dessutom drabbar bojkotterna av företag i demokratier den enskilde säljaren i större utsträckning än staten man vill protestera mot.

  Om man skulle ta hänsyn till allt när man handlar mat skulle det inte finnas så mycket kvar att köpa. Man kan inte vara en hur aktiv konsument som helst, och ingen har möjlighet att känna till allt om en vara. Men man kan ändå lätta sitt samvete lite grann med hjälp av plånboken, och man kan välja bort de varumärken som beter sig sämst och de produkter som görs och växer upp under värst förutsättningar.

  Om fler skulle bli lite aktivare konsumenter kan det till och med göra ekonomisk skillnad, inte minst om man i stället lägger pengarna på det som görs under schystare former.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...