Johanna Nylander: Bomba skiten ur terroristerna

Ledare Artikeln publicerades

Daesh står bara för ondska.

Efter de senaste terrorattackerna i Paris har bomber och attentat runt om i världen uppmärksammats allt mer. Extremistgruppen som kallas för Isis eller Daesh för krig mot väst och demokratiska värderingar. Människor flyr från ockuperade territorier och lokala extremister rekryteras till att bli självmordsbombare och soldater.

Det är ingen enkel konflikt, men det är heller inte svårt att konstatera att Daesh bara står för ondska. Extremisterna saknar respekt för människovärdet, betraktar kvinnor som lägre stående varelser och bedriver terror både i sitt närområde och på bortaplan. Det är inte konstigt att tusentals människor flyr till Europa från det krig som Daesh skapat.

Förhoppningsvis kan terrorattentaten i Paris leda till att västvärlden ordentligt får upp ögonen på de brott mot mänskligheten som Daesh begår och bomba skiten ur dem. Det krävs ordentliga militära insatser, och omvärlden kan inte bara titta på och överlåta ansvaret på dem som råkar befinna sig geografiskt nära.

  Det handlar inte om att leka världspolis eller blanda sig i andra länders affärer, utan om att världens demokratier har ett ansvar för mänskligheten. Världen är global och även om nationalstatsgränserna kan kännas som ett trevligt skydd mot konstiga idéer och filurer kan man inte tyst stå och titta på när extremistgrupper bombar civila.

  Världens demokratier är nationer som har kommit lite längre och förstått att mänskliga rättigheter är något som behöver värnas. Man ska kunna förvänta sig mer av demokratier än från totalitära stater, och när icke-demokratier struntar i mänskliga rättigheter är det demokratiers uppgift att hjälpa till. Därför är det också rimligt att attacker mot demokratiska fria stater uppmärksammas mer än attentat i områden med ett sämre säkerhetspolitiskt läge. I en demokratisk stat uttrycker man sina åsikter med röstsedlar och fria medier, inte med vapen.

  Att terrorattentaten i Frankrike upprör mer än bomber i Syrien är rimligt ur ett nordeuropeiskt perspektiv, men det gör inte en parisare mer värd än någon som bor i Damaskus. Det måste speglas i insatser på plats, och den fria världen har ett ansvar. Inte mot andra stater, men för människorna som bor där. Samtidigt får inte terroristerna vinna, och det gör de om man stänger gränserna, lagstiftar bort friheter, undviker julshoppingen eller slutar att dansa.

  Förhoppningsvis kan det höjda säkerhetsläget leda till att extremistgrupper runt om i världen får mindre möjlighet att genomföra terrorangrepp och att Daesh brott mot mänskligheten får sitt slut. Sverige och Europa får inte vara den där tysta gruppen på skolgården som inte säger något när kompisen mobbas. Terrorismens offer förtjänar inte vår tystnad, de förtjänar vårt stöd.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...