Johanna Nylander: Därför är det bra att många spelar Pokémon Go

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Patti Blake

Framtiden byggs när det virtuella blir vardag.

Tack vare mobiltelefonin har platsbaserade tjänster blivit ett allt viktigare inslag i mångas vardag. Tack vare mobilkartan och gps kan man hitta restauranger, hotell och transporter när man är på resande fot. Med appar kan du få hämtmat ända fram till dörren, se vilka event som har biljetter kvar i storstäder, eller spela frågespel med dina grannar. Recensioner och tips från tidigare kunder och besökare visar redan i mobilen vilket café som serverar bäst kaffe, eller var man hittar Skånes bästa badstrand.

Augmented reality, AR, översätts på svenska kanske bäst som förhöjd eller förstärkt verklighet. Med AR får den vanliga fysiska världen ett virtuellt filter, antingen som en genomskinlig informationsskärm i uppkopplade glasögon, eller som ett extra lager i mobiltelefonen.

Det kanske låter som science fiction, men för någon vecka sedan släppte Nintendo ett Pokémon-spel i AR. Spelet går ut på att spelaren går runt och letar Pokémons utomhus och tränar upp dem till matcher. Egentligen inte någon jätteavancerad spelmekanik, men tack vare de kända figurerna fick spelet bara på ett par dagar massvis med entusiastiska spelare. Det som är speciellt med det här spelet är att man inte kan spela det sittandes hemma i soffan, utan måste gå ut och utforska sin omgivning och naturen. Ju längre sträckor man tar sig och ju större geografiskt område man befinner sig på, desto större chans har du att lyckas i spelet. Tittar man på sin mobilskärm ser man både omgivningen och små digitala tecknade Pokémon-monster. Spelmakarna har med bara ett enda spel lyckats få tusentals unga och gamla ut i rörelse, utforska nya platser och det har gjort att en hel västvärld på bara några dagar upptäckt de tekniska möjligheterna med AR.

  Ju fler spel och appar som använder sig av AR, desto bättre kommer tekniken att bli, men det finns flera frågeställningar som måste besvaras. Var går gränsen för äganderätten när det virtuella får en geografisk plats? Hur kan lokala organisationer och företagare, som handlare, caféer eller restauranger, bäst förhålla sig till globala virtuella nätverk? När kan AR hjälpa och när kan det stjälpa?

  I AR blir det geografiska närområdet, byn, gatorna och staden, viktigare tack vare det påkopplade virtuella lagret. Rätt använt kan det lyfta landsbygden, skapa nya mötesplatser, och bli gympa för ben och hjärna. I sig är det ingen mirakelkur och allt är inte solskenshistorier, men AR håller redan på att förändra hur människor beter sig, och det kommer bli ett vanligare inslag i vardagen. Samtidigt är det en utveckling som går snabbare än all politik i världen, och det är civilsamhället och enskilda individer som måste ta ansvar för riktningen. Vi har alla en chans att påverka det virtuella samhällsbygget, och det är något att ta vara på.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...