Johanna Nylander: En särskild mensskatt är en dålig idé

Ledare Artikeln publicerades

Statliga subventioner skulle stoppa utvecklingen mot smartare produkter.

Då och då kommer mens upp i den politiska debatten. Några vill att alla mensskydd ska vara gratis. Det är en usel idé som skulle stoppa all innovation och knappast gynna menstruerande personer i längden. Andra har på senare tid lyft frågan om att mensskydd borde vara momsfria. Det är en nästan lika dålig idé.

För ett par decennier sedan såg de svenska varuskatterna helt olika ut. Under stora delar av 1900-talet fanns det en extraskatt på varor som parfym, godis, choklad och smink. Skatten var snårig och moraliserande, den fanns på saker som var ”onödiga” och kallades i folkmun för en lyxskatt. Rött läppstift var extrabeskattade medan ofärgat cerat klarade sig undan. Nagellack hade högre skatt än nagellackborttagningsmedel, och balsam var lyxbeskattat men inte schampo.

Så sent som på tidiga 90-talet var staten en ordentlig glädjedödare som tog ut en extraskatt på det där goda och roliga, på sötsakerna och på färgglatt smink som piffade upp vardagen.

  Att helt ta bort skatten på mensskydd är såklart bättre än alla extraskatter, men det skapar samtidigt ett extra regelverk som tillverkare behöver följa, och det riskerar att snedvrida konkurrensen på alternativa metoder. Menskoppen är till exempel en fantastisk uppfinning som hjälper både kvinnor som lever på platser i världen med usel tillgång till ordentliga toaletter och rinnande vatten, men som också är snäll mot kroppen och mot plånboken, samtidigt som den är oerhört praktisk. Den är en produkt av innovation, och nej, den passar inte alla, men tack vare att det finns en öppen marknad för mensskydd så har typen av skydd utvecklats genom åren.

  Det är bra att mens uppmärksammas, för det kan ge andra hjälpmedel en skjuts framåt. Tens-maskiner som används för smärtlindring vid sportskador har visat sig vara effektiva mot mensvärk och säljs nu specialdesignade för kvinnomagar. Flera mensappar ligger på topplistorna över mest nedladdade hälsohjälpredor, inte bara för att de håller koll på när nästa mens är på gång, utan för att de gör humörsvängningar, smärta och hormoner mer förutsägbara och enklare att hantera. Tack vare omregleringen av apoteksmarknaden går det numera att få tag på ibuprofen på söndagar, och det är lite lättare att hantera alla jobbiga konsekvenser från mens i dag.

  Utvecklingen av nya mensskydd har till stora delar kunnat ske tack vare att det går att tjäna pengar på det, och den utvecklingen skulle kvävas av statliga subventioner och pekpinnar på marknaden. Om fler förstår att det finns behov av bättre produkter och smartare lösningar kommer fler uppfinningar göras, hälsoproblem kan uppmärksammas på ett tidigare stadium och det kan vara en hjälp för fler. Sänk gärna momsen för alla varor, men låt bli att särbehandla mens.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...