Johanna Nylander: Fejka mer i jul

Ledare Artikeln publicerades

Släpp pressen och inse att barnen inte bryr sig om nyansen på julklappssnöret.

Julen är snart här och med den kommer för många krav och drömmar om den perfekta julstämningen. Färgkoordinerat pynt i granen, hemlagade köttbullar rullade av barnen, fyra sillinläggningar, utspökad tomte, genomuttänkta julklappar, helst så personliga som möjligt och precis lagom mycket dyrare än de andra, samla så stor släkt som det går även om de inte trivs ihop eller flertalet olika julmiddagar på olika orter för att blidka alla delar utav släkten.

I många familjer finns det nedärvda traditioner som det är tabu att bryta. Kanske är det lutfisken eller slarvsyltan som alltid skall lagas trots att ingen riktigt tycker om dem, snapsen som skapar obehaglig stämning men som ingen vågar plocka bort, eller kraven på ständigt dyrare julklappar.

Många känner en alldeles för stor press på sig kring julen att allt ska bli så fint, stämningsfullt och perfekt som bara en reklamfilm kan klara av. Oftast är det kvinnorna i familjen som fixar det där lilla extra. Köper nytt julpynt till granen varje år, ser till att värmeljusen doftar kanel, styr upp knytkalas, lagar sillsallad, samlar släktingar från olika håll, bakar pepparkakor och ser till att alla har det trevligt.

    Den ideala reklamfilmsjulen är ett jättestort heltidsprojekt, och alla som orkar ställa till med ett hemlagat julbord, lagar middag till otacksamma svågrar eller kokar knäck (det är jättekladdigt!) borde få en medalj och slippa städa en enda toalett under hela resten av året för att de andra familjemedlemmarna erbjuder sig det av ren tacksamhet. Det är fantastiskt att så många orkar, och förhoppningsvis tycker man själv att det är roligt om man satsar helhjärtat på julstämningen. Grattis, julen är din högtid.

    Till alla andra vill jag ge julhälsning och en uppmaning; Fejka mer i jul! Köp färdigskivad skinka i butik, sillen på burk och köttbullarna i frysdisken. Upptäck matbutikernas charkdiskar för den hemlagade känslan, strunta i de där maträtterna ingen egentligen gillar, investera i en gräll plastgran som inte barrar, och måste du byta julklappar – ge bort pengar så mottagaren själv kan välja – det är mycket mer ekonomiskt effektivt.

    Julen är barnens högtid, men de flesta barn bryr sig inte så mycket om nyansen på julklappsnöret eller antalet sillinläggningar, utan de vill ha uppmärksamhet av sina föräldrar och närstående. Gör hellre något tillsammans än att lägga tiden på alla detaljer omkring. Gör de saker som är roliga och som du själv uppskattar, och känn ingen press om det inte går som du tänkt dig. Julafton är faktiskt bara en enda dag på året, och ibland är det de dråpliga minnena som stannar kvar och blir de finaste. Som när katten välte den färdigpyntade granen tidigt en julaftons morgon så att den hamnade över mig och min tillfälliga säng på vardagsrumsgolvet i föräldrahemmet. God jul!